inschakelen / aanzetten

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 27 juni 2014
in- en uitschakelen

aan- en uitzetten

 

Het komt 415.000 keer voor

Ga naar Google en typ dit in: “aan- en uitschakelen”. Vergeet de aanhalingstekens niet, anders krijg je onjuiste resultaten.
Op 27 juni 2014 kreeg ik 415.000 hits aangeboden op deze zoektocht. En alle 415.000 zijn fout!
Maar gelukkig hoeven de schrijvers zich dus niet alleen te voelen …

Schakel de computer aan en weer uit.
Verbruikt het vaak aan- en uitschakelen van een lamp veel energie?
Zet de computer aan en weer uit.
Verbruikt het vaak in- en uitschakelen van een lamp veel energie?

 

Aan, in en uit

De verwarring ontstaat omdat je in de zinnen hierboven twee werkwoorden kunt gebruiken met dezelfde betekenis: aan- en uitzetten en in- en uitschakelen.

Maar onthoud goed: een apparaat aanschakelen bestaat niet. En dus kun je het ook niet aan- en uitschakelen. Je kunt het wel inschakelen of aanzetten.

PS. Op 13 september 2015 kreeg ik nog ‘maar’ 62.000 hits. Vast niet door dit artikeltje …

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top