Informatiedichtheid in een opsomming

De gemiddelde lezer houdt van gemak. Hij leest graag  korte teksten of teksten die makkelijk te lezen zijn en een mooie opbouw hebben. Hij haakt af wanneer hij in korte tijd veel informatie te verwerken krijgt. Bij opsommingen ligt het gevaar van een te hoge informatiedichtheid op de loer.

Snel overzicht

Opsommingen zijn bedoeld om de lezer snel overzicht van een aantal belangrijke zaken te geven. Je zet voor hem de informatie letterlijk en figuurlijk op een rij. Service van de zaak dus.

Voorbeelden

Voorbeeld 1

Rolluiken hebben vier voordelen:

  • Ze gaan lang mee
  • Ze werken inbraakpreventief
  • Ze zijn goedkoop
  • Ze passen bij elk pand

De opsomming bestaat uit vier leden die elk niet meer dan vijf woorden bevatten. Prima te bevatten voor de lezer.


Voorbeeld 2

Dit beleid heeft tot gevolg:

  • dat mensen zich minder snel ziek melden,
  • dat ‘gezondheid’ ook op andere afdelingen speerpunt is,
  • dat extra geld uitgetrokken wordt voor ‘de gezonde werknemer’.

Slechts drie leden. Ze zijn wel langer dan die in de vorige opsomming, maar toch is de informatiedichtheid acceptabel.


Voorbeeld 3

Zo’n beslissing heeft tot gevolg:

  • dat deze apparatuur zeer snel, zeker binnen drie maanden, afgeschreven is en door adequate mechanische alternatieven vervangen zal moeten worden;
  • dat het personeel omgeschoold zal moeten worden, gezien de totaal andere bedieningsfilosofie achter de Oosterse mechaniekjes;
  • dat er de eerste drie maanden op halve kracht ingewerkt zal moeten worden.

Hier wordt het de lezer moeilijk gemaakt. De opsomming telt weliswaar slechts drie leden, maar dat zijn wel complete en lange zinnen.


Voorbeeld 4

Dat leidt tot de volgende acties:

–          Beleid ontstaat op de werkvloer
–          Iedereen voelt zich eigenaar
–          Goede ideeën worden  beloond
–          De organisatie wordt aanzienlijk platter
–          De slagvaardigheid wordt vergroot
–          Het personeelsbeleid richt zich op talentontwikkeling
–          De budgetten voor research en development gaan fors omhoog
–          De werknemers kunnen flexwerken
–          De organisatie gaat voor het predicaat ‘duurzaam ondernemen’

De leden van de opsommingen zijn weliswaar niet lang, maar het zijn er wel negen. Grote kans dat de lezer halverwege stopt met lezen. De informatiedichtheid is te hoog.


Voorbeeld 5

Voordelen van de nieuwe situatie:

–   Alle informatie is centraal verzameld, zodat er efficiënter kan worden gewerkt. Dit geldt ook voor de kosten van de projecten.
–   Op deze manier is er meer contact mogelijk tussen de betrokken afdelingen, met name tussen de offerte- en de contractafdeling. Zelfs inkoop profiteert ervan.
–   Er is meer controle mogelijk op de vervaardiging van de offertes in verschillende stadia. Van acquisitie tot ondertekening van de koopovereenkomst.
–   In de komende beleidsperiode gaan alle afdelingen meer sturen op kostenbeheersing. Ze leggen elk kwartaal de resultaten voor aan de directie.

Voor je met lezen begint zie je het al. Veel te veel informatie in een kort stuk tekst. Alle leden bestaan uit twee zinnen en dat staat haaks op de bedoeling van de opsomming.

Hoe los je het op?

Voorbeeld 5 – oplossing

Voordelen van de nieuwe situatie:

–   Alle informatie is centraal verzameld.
–   Er is meer contact mogelijk tussen de betrokken afdelingen.
–   Er is meer controle op de vervaardiging van de offertes.
–   Afdelingen gaan meer sturen op kostenbeheersing.

De nieuwe manier van informatieverzameling leidt tot een hogere efficiency. Ook leiden de contacten tussen offerte- en de contractafdeling tot een efficiëntere inkoop. Verder is er meer grip op het offertetraject. Ten slotte leggen alle afdelingen de resultaten voor aan de directie.

Conclusie

De opsomming blijft beperkt tot de hoofdzaken. De bijkomende voordelen worden in gewone zinnen uitgelegd. De lezer krijgt de informatie aangeboden in twee alinea’s die in stijl variëren.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top