Horror of terror, wat is erger?

terror en horror

terrorHerinnert u zich hem nog, Terror Jaap? Hij deed mee aan het eerste seizoen van De Gouden Kooi. Het predicaat ‘terror’ kreeg hij van zijn kooigenoten. Populair was hij dus allerminst. Je naam zal er maar mee verbonden worden.

Terroruil

Ook niet bepaald geliefd was de terror-oehoe die mensen in de omgeving van Purmerend aanviel. Vanuit het niets sloeg hij toe, deze oehoe. En hoe. Zij die door de uil werden aangevallen, spraken van een onverwacht bombardement. “Alsof iemand met brute kracht een aantal spijkers in je nek slaat.” Het advies van de autoriteiten was om alleen met opgestoken paraplu naar buiten te gaan.

Horrorclown

In Berlijn is een horrorclown neergestoken die een groep jongeren bedreigde. Het zestienjarige slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een spoedoperatie heeft ondergaan. (bron: the Post online).

En wat te denken van de hype om je als horrorclown te verkleden? De ene na de andere clown duikt dit najaar op, soms als grap, soms echt om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Kan zijn dat het wordt aangewakkerd door Halloween, maar echt blij wordt niemand ervan. De clown zelf al helemaal niet als die wordt neergestoken, zoals in bovenstaand bericht van 25 oktober 2016.

Koffie?

Pak een willekeurig woord en zet er ‘terror’ voor. Succes verzekerd. Je bereikt met weinig taalkundige moeite het ultieme negatieve effect. Je krijgt bij je garage een kopje koffie uit een overjarige automaat. Het spul is bruin en warm, maar daarmee stopt elke gelijkenis met koffie zoals die oorspronkelijk bedoeld is. Terrorkoffie dus. Je hebt hem vast ooit gedronken.

Akelig rothondje

Ik ken mensen die een fanatiek hondje hebben. In de genen van het beestje liggen venijnige eigenschappen opgeslagen. Onuitwisbaar. Het horrorhondje schiet vanonder de heg op je af en zet zijn tanden in jouw benen, of in die van je vrienden. Of in de poten van jouw eigen labrador. Onverwacht, vals en vijandig, dat zijn de eigenschappen die horen bij een horrorhondje.

Deel ze

Iedereen kent het wel, het terrorgevoel. Terrorgras wanneer het gazon door ongedierte is opgevreten. Een terrornacht als het gesnurk van je partner, 300 brulkikkers in de vijver en minstens 50 agressieve muggen je nacht totaal verstierd hebben. ‘Terror’ – het zegt in één keer alles over die verschrikking en dat monster.

En het horrorgevoel als iemand je plotseling aan het schrikken maakt. Pas geleden kwamen mijn collega Paula en ik toevallig tegelijkertijd aan bij een deur, maar dan wel ieder aan de andere kant. Ik deed de deur een fractie van een seconde eerder open. Paula schrok zich wezenloos. “Horrorbaas,” riep ze, “als je niet oppast schop ik je nog hoor!” Ik kan het goed vinden met mijn collega’s…

Terror- of horrorervaringen, wat is eigenlijk erger? Wat vind jij? Welk verhaal zit achter jouw ervaringen? Wij horen het graag. Schrijf het maar even lekker van je af.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top