Horror of terror, wat is erger?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 27 oktober 2016
terror en horror

terrorHerinnert u zich hem nog, Terror Jaap? Hij deed mee aan het eerste seizoen van De Gouden Kooi. Het predicaat ‘terror’ kreeg hij van zijn kooigenoten. Populair was hij dus allerminst. Je naam zal er maar mee verbonden worden.

Terroruil

Ook niet bepaald geliefd was de terror-oehoe die mensen in de omgeving van Purmerend aanviel. Vanuit het niets sloeg hij toe, deze oehoe. En hoe. Zij die door de uil werden aangevallen, spraken van een onverwacht bombardement. “Alsof iemand met brute kracht een aantal spijkers in je nek slaat.” Het advies van de autoriteiten was om alleen met opgestoken paraplu naar buiten te gaan.

Horrorclown

In Berlijn is een horrorclown neergestoken die een groep jongeren bedreigde. Het zestienjarige slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een spoedoperatie heeft ondergaan. (bron: the Post online).

En wat te denken van de hype om je als horrorclown te verkleden? De ene na de andere clown duikt dit najaar op, soms als grap, soms echt om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Kan zijn dat het wordt aangewakkerd door Halloween, maar echt blij wordt niemand ervan. De clown zelf al helemaal niet als die wordt neergestoken, zoals in bovenstaand bericht van 25 oktober 2016.

Koffie?

Pak een willekeurig woord en zet er ‘terror’ voor. Succes verzekerd. Je bereikt met weinig taalkundige moeite het ultieme negatieve effect. Je krijgt bij je garage een kopje koffie uit een overjarige automaat. Het spul is bruin en warm, maar daarmee stopt elke gelijkenis met koffie zoals die oorspronkelijk bedoeld is. Terrorkoffie dus. Je hebt hem vast ooit gedronken.

Akelig rothondje

Ik ken mensen die een fanatiek hondje hebben. In de genen van het beestje liggen venijnige eigenschappen opgeslagen. Onuitwisbaar. Het horrorhondje schiet vanonder de heg op je af en zet zijn tanden in jouw benen, of in die van je vrienden. Of in de poten van jouw eigen labrador. Onverwacht, vals en vijandig, dat zijn de eigenschappen die horen bij een horrorhondje.

Deel ze

Iedereen kent het wel, het terrorgevoel. Terrorgras wanneer het gazon door ongedierte is opgevreten. Een terrornacht als het gesnurk van je partner, 300 brulkikkers in de vijver en minstens 50 agressieve muggen je nacht totaal verstierd hebben. ‘Terror’ – het zegt in één keer alles over die verschrikking en dat monster.

En het horrorgevoel als iemand je plotseling aan het schrikken maakt. Pas geleden kwamen mijn collega Paula en ik toevallig tegelijkertijd aan bij een deur, maar dan wel ieder aan de andere kant. Ik deed de deur een fractie van een seconde eerder open. Paula schrok zich wezenloos. “Horrorbaas,” riep ze, “als je niet oppast schop ik je nog hoor!” Ik kan het goed vinden met mijn collega’s…

Terror- of horrorervaringen, wat is eigenlijk erger? Wat vind jij? Welk verhaal zit achter jouw ervaringen? Wij horen het graag. Schrijf het maar even lekker van je af.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top