Hoe begin je een sollicitatiebrief?

  • Door Taaluilen
  • 30 april 2014
sollicitatiebrief

Zeker als het in de economie niet zo goed gaat en er soms tientallen sollicitanten zijn voor die baan die jij nu net zo graag wilt, moet je opvallen met je sollicitatiebrief. Dat kun je op veel manieren doen. Eén daarvan is een openingszin die anders is dan anders.

In dit artikel doen we wat suggesties. Bovenin nog behoorlijk veilig, verder naar onderen wat gewaagder. Kies er een en pas die aan aan wie jij bent en wat je wilt. Dan heb je alvast de eerste stap gezet. Neem deze drie tips ter harte:

openingszinnen sollicitatiebrief

Wat voorbeelden

U zoekt een enthousiaste afdelingsmanager voor de onderbouw van het vwo. In deze brief leest u waarom ik denk dat ik die vakbekwame collega ben naar wie u zoekt.


Met veel plezier solliciteer ik naar de functie van hoofd verzorging. Het werken in een innovatieve organisatie als die van u is een fantastische uitdaging.


Wat is er mooier dan leerlingen en leerkrachten te inspireren? Uw vacature voor teamleider in het vmbo spreekt mij dan ook erg aan.


Het gebeurt niet elke dag dat bij een heel mooi bedrijf een mooie functie vrijkomt. Ik ga er dan ook alles aan doen om te bewijzen dat ik de meest geschikte kandidaat ben.


Een controller doet veel meer dan de financiële stabiliteit van de organisatie bewaken. Hij creëert ook alle ruimte voor ondernemerschap.


Een accountmanager binnen uw organisatie moet niet alleen resultaatgericht zijn, hij moet ook energie krijgen van de omgang met klanten. Ik wil u graag bewijzen dat ik over deze twee eigenschappen beschik.


Bij het vervullen van een vacature gaat het er niet alleen om wat een kandidaat kan, maar ook om welke bijdrage die kan leveren aan het bedrijf. Dat vraagt om denken vanuit de ander. En dat is precies wat u van mij mag verwachten.


Mode is iets waar ik me al jaren mee bezighoud. Daarom kijk ik al enige tijd uit naar een baan in een kledingzaak waar ikzelf ook graag mijn kleding koop. Ik realiseer me dat er op dit moment geen vacature is in uw bedrijf, maar wil toch graag mijn enthousiasme onder uw aandacht brengen.

De sector waarin uw bedrijf actief is, heeft met grote veranderingen te maken. Dat stelt andere eisen aan uw medewerkers, bijvoorbeeld op het gebied van ICT. U noemt deze niet in uw vacature, maar ik draag ze toch graag aan.


Over enthousiast gesproken! Als er één vacature langs is gekomen waar ik dat van werd, is het deze wel. Uw wensen passen precies bij mijn profiel, plus nog iets meer. Ik stel mijzelf daarom graag aan u voor.


U zoekt een enthousiaste afdelingsmanager voor de onderbouw van het vwo. Zoek niet verder, u heeft hem gevonden.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top