Het voetbal of de voetbal?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 09 juli 2014
het voetbal of de voetbal

de voetbal of het voetbal

“Veel plezier met de voetbal vanavond!”

Dat schreven we op onze facebook-pagina op de avond dat Nederland de halve finale in het WK2014 zou gaan spelen tegen Argentinië.
Een de van de reageerders vroeg zich af of dat niet ‘het voetbal’ moest zijn. Een goeie vraag die een antwoord verdient. En dus ben ik op onderzoek gegaan.

Eerst maar eens de bal

Dat is het makkelijkste antwoord: het is de voetbal als je het hebt over de bal. Maar daar gaat dit niet over.

Maar dan het spelletje

Daar ligt het minder simpel. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden waarin de schrijvers zelf ook geen keuze kunnen maken.

WORKSHOP ‘HOMOACCEPTATIE IN DE VOETBAL’

Onderzoek toont aan dat homoseksuelen zich helaas niet altijd op hun gemak voelen in de sport en dus ook niet op de voetbalvelden. De KNVB wil daar verandering in aan brengen. Samen met de John Blankensteinfoundation en de Stichting Roze Netwerk wordt er daarom op 26 september … een workshop ‘Homoacceptatie in het voetbal’ gehouden.

 

Tijdens de voetbal

Harp Jungfrehlich noemt het zelf een lichte vorm van autisme, zijn niet te stoppen behoefte om liters bier te drinken tijdens het voetbal. “Ik ben tijdens het WK nu al 16 kilo aangekomen, puur alleen maar bier, want eten doe ik niet tijdens zo’n toernooi, ja alleen af en toe zo’n kinderdoosje met krentjes…voor de stoelgang heren”.

En toch maakt dit wel iets duidelijk. Kijk maar eens naar de volgende twee zinnen. Er is gevoelsmatig een groot verschil tussen de eerste en de tweede.

Ik drink veel tijdens de voetbal.
Ik drink veel tijdens het voetbal.

In de eerste zin staat de televisie aan. De schrijver heeft een oranje pruik op en er staan flink wat bierflesjes op tafel.
In de tweede zin is de schrijver aan het voetballen en staat er een fles water langs de lijn waar hij regelmatig uit drinkt.

Nog een voorbeeld.

HAPJES VOOR BIJ DE VOETBAL
HAPJES VOOR BIJ HET VOETBAL

De eerste hapjes staan op tafel tijdens de wedstrijd Nederland-Duitsland.
De tweede hapjes zijn energiesnacks tijdens het voetballen.

Conclusie?

Ik ben bij de voetbal en amuseer me daar prima.
Ik ben bij het voetbal altijd zo snel buiten adem.

Bij de voetbal moet je verplicht douchen na de training.
Bij de voetbal kan ik gewoon mezelf zijn.
In het voetbal kan ik helemaal mijn ei kwijt.

De voetbal gaat over de club, de vereniging, de beleving op het scherm, de spanning en de gezelligheid. Kees van de voetbal gaat over die onmisbare vrijwilliger.

Het voetbal gaat over de sport, het rennen, het scoren oftewel, het voetballen. Kees van het voetbal gaat over die snelle linkerspits.

Mee eens?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Scroll naar top