handvaten of handvatten

 • Door Willem Verdaasdonk
 • 23 september 2015
handvatten, handvaten

Handvaten handvatten

Na de cursus heeft u voldoende handvatten om een verandering door te voeren.
Na de cursus heeft u voldoende handvaten om een verandering door te voeren.
Deze handvatten geven u voldoende grip, ook bij nat weer.
Deze handvaten geven u voldoende grip, ook bij nat weer.

 Het mag allebei!

Veel mensen denken dat alleen handvatten juist is en heel lang hadden zij gelijk.
Maar daar is verandering in gekomen. Handvaten en handvatten mogen tegenwoordig allebei.

Het Witte Boekje vermeldt beide varianten.
Het Groene Boekje keurt alleen handvatten goed.

Doorslaggevend is echter dat de website van de Nederlandse Taalunie handvaten óók goedkeurt. En zij zijn ook de auteurs van het Groene Boekje!

Dit is op die site te lezen:

“Wellicht naar analogie van samenstellingen als bloedvaten en biervaten is tegenwoordig ook de meervoudsvorm handvaten erg gebruikelijk.”

Al weer opgelost.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

4 reacties op “handvaten of handvatten”

 1. Bert Hesterman

  Zoals altijd bepaalt onkunde/onwetendheid de gang van zaken. Als iedereen het maar fout doet, moeten we er allemaal maar aan geloven. Zou iets “goed” willen doen niet eerder een drijfveer moeten zijn?!
  (Bovenstaande betreft dus het meervoud van handvat, maar het zal niet lang duren of de meest laakbare fouten zullen gemeengoed moeten zijn)

  1. Ik hoop het niet, Bert! Ik ben ook niet altijd enthousiast over wat er allemaal goed wordt gevonden. Nog even en we mogen hullie zeggen. 😉 Aan de andere kant: taal is wel levend natuurlijk. Dat maakt het juist zo boeiend. Het is dus een kwestie van een goed evenwicht zoeken. Gelukkig hoeven wij dat niet te doen en hebben we daar een instituut voor, de Nederlandse Taalunie.

 2. Peter Peereboom

  Dat de Nederlandse taalunie handvaten goedkeurt wil nog niet zeggen dat het juist is! De enige mogelijke en juiste meervoudsvorm van handvat is en blijft handvatten!!! Vat komt hier van het werkwoord vatten, iets vastpakken!!!
  De vergelijking met biervat (biervaten) gaat in de verste verte niet op want hier gaat het over een vat, of vaten als recipiënt, een ton dus!!!

  1. Alle puristen zullen het zeker met je eens zijn en je redenering is ook steekhoudend. Dit geeft maar weer eens aan dat taal voortdurend in beweging is en dat die beweging soms een kant opgaat die wij niet zo mooi vinden. Zo zijn in het verleden talloze malen woorden verbasterd.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top