Grote getallen: met of zonder punten schrijven?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 08 juli 2016
cijfers

punt, spatie of aan elkaar

Schrijfwijze van getallen vanaf duizend

Schrijf je getallen van duizend en hoger met punten, met komma’s, met spaties, of gewoon aan elkaar?

Er zijn Europese normen waarin de schrijfwijze van getallen wordt genoemd. Samengevat komt het er wel op neer dat er alleen ‘conventies’ bestaan, geen verplichtingen. De schrijfwijze kan dus per land, per taal en zelfs per organisatie of schrijver verschillen.

Groepen van drie

Getallen die uit veel cijfers bestaan, verdelen we meestal voor de overzichtelijkheid in groepen van drie cijfers. In het Nederlands kun je die groepen scheiden met spaties of met punten. Beide zijn goed.

In Frankrijk zijn spaties gebruikelijker en in Engelstalige landen komma’s.

Er zijn 1.234.612 bezoekers geweest op de tentoonstelling.
Er zijn 1 234 612 bezoekers geweest op de tentoonstelling.
There have been 1,234,612 visitors at the exhibition.

De punten zijn ook bedoeld om cijfers die onder elkaar staan overzichtelijk te houden, bijvoorbeeld voor optellingen.

1.200
3.250.000
312
     34.109
3.285.621

Decimale komma

Als we dan toch bezig zijn: decimalen worden in het Nederlands en de meeste andere talen aangegeven met komma’s. In het Engels gebruikt men daarvoor een punt.

Bij geldbedragen stoppen we na de komma meestal bij twee cijfers. In andere gevallen is het aantal cijfers na de komma in principe onbeperkt.

De prijs van benzine is op dit moment € 1,52.
pi = 3,141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592 …

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top