Even sparren?
HomeTaalbankTaaltipsGoogelen of googlen

Googelen of googlen

 

“Ik moest googlen wat ICT betekent”

Heel eerlijk van kamervoorzitter Van Miltenburg natuurlijk, om te erkennen dat ze niet wist wat de afkorting ICT betekent: Informatie en Communicatie Technologie.

Maar mij viel de vervoeging van googlen op. Ik zou zelf voor googelen hebben gekozen. Misschien omdat je het ook zo zegt: goo-ge-len. Aan de andere kant ziet het werkwoord er in die spelling vreemd uit. Het lijkt op goochelen.

Gelukkig zijn het Groene en het Witte Boekje het ook niet eens.

Groene Boekje

Witte Boekje

googel, googelt, googelen google, googlet, googlen
googelde, googelden googlede, googleden
gegoogeld gegoogled

Dit keer blijf ik toch een voorkeur houden voor het Groene Boekje.

En jij?

Laatst gewijzigd op 15 oktober 2014
Foto's met dank aan o.a. shutterstock.com en unsplash.com

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Reacties

Joke Zwaal | 1 jaar geleden

Dat snap ik, maar toch is dit keer ook goed. Zie dit artikel: https://www.taaluilen.nl/taaltips/dit-keer-of-deze-keer-ditmaal-of-deze-maal/


Lijs Gensink | 1 jaar geleden

Ik heb vooral een voorkeur voor “deze keer” in plaats van “dit keer”.


Joke Zwaal | 1 jaar geleden

Ik ben het met je eens Monique: dat is geen steekhoudend argument. Het kan alleen voor verwarring zorgen bij sommige mensen omdat het een werkwoord is waarvan de vervoeging niet voor iedereen even duidelijk is. De Woordenlijst der Nederlandse taal geeft bijvoorbeeld alleen googelen.


m | 1 jaar geleden

laten = blijven


m | 1 jaar geleden

Dat googelen op goochelen lijkt, is op zich geen steekhoudend argument om het dan dus maar niet zo te schrijven. Er zijn wel meer (werk)woorden die heel erg op elkaar lijken. Verder denk ik een vervoeging sowieso het dichtst bij de bron moet laten; de bron is google dus liever googlen dus dan dan googelen.


alex | 3 jaar geleden

Ik vind zelf dat je het uitspreekt als “google-len” en dat daarmee ook de spelling googlelen zou moeten zijn…


Joke Zwaal | 4 jaar geleden

Bedankt voor je reactie EV. Ik ben het niet helemaal met je eens. Er zijn diverse voorbeelden van eigennamen die in het verleden een algemene betekenis kregen en vervolgens met een kleine letter werden geschreven. De smaakversterker van het merk Maggi bijvoorbeeld (“Geef de maggi eens door”), de horizontale lamellen van Luxaflex (“Wij krijgen luxaflex van Veneta in de woonkamer”) of meer recent: twitteren van Twitter en appen van Whatsapp.


EV | 4 jaar geleden

Dat dit in officiële woordenboeken en -lijsten is opgenomen is sowieso al onzinnig te noemen. Zo kun je voor elke merknaam wel een vervoeging gaan bedenken. Whatsappen, Facebooken, Youtuben, etc… De betekenis in de Van Dale is als ik me goed herinner zoeken op het internet. Dit is natuurlijk ook al niet correct. Googlen is het zoeken op internet met behulp van de zoekmachine Google. Zoeken met Bing op het internet heet Bingen, niet Googlen.

Het witte boekje is zoals dat meestal het geval is intuïtiever. Googel slaat nergens op. Het bestaat niet. Het is zoeken met de zoekmachine Google. Dus zeg je ook: Googlen. Ik zal nooit Googelen schrijven, omdat dat op het oog dezelfde uitspraak heeft als goochelen. Het betreft een Engelse naam, laat dat alsjeblieft ook Engels. Verder vind ik dat Googlen het te allen tijde met een hoofdletter geschreven dient te worden.


Joke Zwaal | 5 jaar geleden

Hallo Nanda,
Normaal kies ik ook vaak voor het Witte Boekje. Dat lijkt wat moderner. Maar het blijft in dit geval lastig kiezen. Het een lijkt op goochelen en het ander ziet er vreemd uit.
Zeg het maar … 🙂


Nanda | 5 jaar geleden

Persoonlijk ga ik voor “Googlen”. Aangezien het woord is afgeleid van de naam “Google”, vind ik dat wel een logische vorm. Waarbij ik wij “Googleden” inderdaad wel weer wat vreemd vind staan… Maar ja, alle nieuwe dingen hebben een gewenningsperiode nodig….


Joke Zwaal | 5 jaar geleden

Het doet me een beetje denken aan puzzle en puzzel. Puzzle bestaat in de twee boekjes helemaal niet meer. Alleen puzzel en puzzelen.


Angelina | 5 jaar geleden

In eerste instantie had ik de witte boekje in gedachten omdat het een Engels woord is, maar nu dat ik de verschillen zie, ga ik wel voor het groene boekje.


Henny Smeenk-Smale | 5 jaar geleden

Ik ook.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen?

Vul je nummer in en we bellen je zo snel mogelijk terug.


Ontvang gratis Taalalerts!

Blijf op de hoogte. Je ontvangt regelmatig leerzame artikelen in je mailbox.
Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.