Gevraagd m/v. Over mannelijke en vrouwelijke beroepsnamen

mannelijk

verkoopster

Mannelijke en vrouwelijke beroepsnamen

Bijna alle beroepen worden tegenwoordig zowel door mannen als door vrouwen uitgeoefend. Dat was in het verleden wel anders en die erfenis zien we nog steeds in onze taal terug. Dus zijn er voor veel beroepen mannelijke en vrouwelijke namen. Kapper en kapster, onderwijzer en onderwijzeres, directeur en directrice.

Maar het verandert hard. De mannelijke vorm heeft namelijk vaak meer status dan de vrouwelijke. Kijk maar naar directeur en directrice. Die ongelijkheid moet gelijkgetrokken worden. Dat vraagt de wet zelfs. Bij een vacature moet je vermelden dat die bedoeld is voor zowel mannen als vrouwen.

Vandaar die advertentie hierboven op de etalage van Christine le Duc. Mannen en vrouwen mogen binnenlopen voor meer informatie. Maar zouden de mannen het wel begrijpen? Want door alleen de (s) tussen haakjes te zetten, blijft het woord verkoopter over. En daar voelen ze zich vast niet door aangesproken.

Hoe dan wel?

1. Controleer het woord dat overblijft als je de letters tussen haakjes verwijdert. Is dat nog een goed woord? Je mag een combinatie maken met mannelijke en vrouwelijke vormen.

docent(e)
lera(a)r(es)
fiets(st)er
boer(in)

2. Blijft er geen goed woord over of wordt het met die haakjes wel erg ingewikkeld, zet dan de volledige mannelijke en vrouwelijke beroepsnaam naast elkaar.

schrijver/schrijfster
verkoper/verkoopster

3. Het makkelijkste is om de mannelijke, vrouwelijke of sekseneutrale beroepsnaam te kiezen en daar m/v achter te zetten.

schilder m/v
caissière m/v
kassamedewerker m/v
verpleegkundige m/v

Gevraagt?

Goed gezien. Dat moet natuurlijk gevraagd zijn.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top