Gevraagd m/v. Over mannelijke en vrouwelijke beroepsnamen

mannelijk

verkoopster

Mannelijke en vrouwelijke beroepsnamen

Bijna alle beroepen worden tegenwoordig zowel door mannen als door vrouwen uitgeoefend. Dat was in het verleden wel anders en die erfenis zien we nog steeds in onze taal terug. Dus zijn er voor veel beroepen mannelijke en vrouwelijke namen. Kapper en kapster, onderwijzer en onderwijzeres, directeur en directrice.

Maar het verandert hard. De mannelijke vorm heeft namelijk vaak meer status dan de vrouwelijke. Kijk maar naar directeur en directrice. Die ongelijkheid moet gelijkgetrokken worden. Dat vraagt de wet zelfs. Bij een vacature moet je vermelden dat die bedoeld is voor zowel mannen als vrouwen.

Vandaar die advertentie hierboven op de etalage van Christine le Duc. Mannen en vrouwen mogen binnenlopen voor meer informatie. Maar zouden de mannen het wel begrijpen? Want door alleen de (s) tussen haakjes te zetten, blijft het woord verkoopter over. En daar voelen ze zich vast niet door aangesproken.

Hoe dan wel?

1. Controleer het woord dat overblijft als je de letters tussen haakjes verwijdert. Is dat nog een goed woord? Je mag een combinatie maken met mannelijke en vrouwelijke vormen.

docent(e)
lera(a)r(es)
fiets(st)er
boer(in)

2. Blijft er geen goed woord over of wordt het met die haakjes wel erg ingewikkeld, zet dan de volledige mannelijke en vrouwelijke beroepsnaam naast elkaar.

schrijver/schrijfster
verkoper/verkoopster

3. Het makkelijkste is om de mannelijke, vrouwelijke of sekseneutrale beroepsnaam te kiezen en daar m/v achter te zetten.

schilder m/v
caissière m/v
kassamedewerker m/v
verpleegkundige m/v

Gevraagt?

Goed gezien. Dat moet natuurlijk gevraagd zijn.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top