Gepast schrijven

  • Door Taaluilen
  • 27 april 2016
Gepast schrijven

Gepast

Een van de zes eisen van zakelijke communicatie is die van gepastheid. Je tekst komt goed over wanneer je de doelgroep op de juiste manier aanspreekt en benadert. Vriendelijk, zorgvuldig en correct dus, niet het tegenovergestelde. Zo ontving ik eens een brief over een verhuizing. In die brief was mijn naam verkeerd gespeld, werd de concurrent vervelend weggezet, kregen de banken een trap na en maakten ze een grap ten koste van hun eigen leveranciers. Het enige wat goed was, waren zijzelf. Over ongepast gesproken …

Waar moet je rekening mee houden?

1

Zorg dat je stijl past bij de doelgroep

Haal het niet in je hoofd om senioren te benaderen in jip-en-janneketaal. Schrijf snel en modern als je de jeugd wilt raken. Blijf neutraal in een klachtenbrief, al ben je nog zo boos. Wil je dat veel mensen meedoen aan een actie, houd de juridische voorwaarden dan leesbaar.

2

Niet oubollig

Vermijd taalgebruik dat je face-to-face nooit gebruikt. Met name in brieven hebben mensen de neiging om oubollig te schrijven. Voorbeelden daarvan zijn L.S.  als aanhef, en afsluitingen als “met de meeste hoogachting, verblijf ik” of “hopend op positieve berichten uwerzijds”.

3

De juiste toon

Ongepast is ook wanneer de toon van je brief haaks staat op de relatie die je met de lezer hebt. Offertes zijn daar een voorbeeld van. Als de sfeer tijdens het verkoopgesprek informeel en plezierig was, mag de toonzetting in de offerte daar best op voortborduren. Wat humor kan productief zijn, maar vraag je ook altijd af of je bij de lezer wel de juiste snaar raakt. Pas op! Een informeel grapje in een gesprek ‘klinkt’ totaal anders als het zwart op wit staat.

4

Schrijf namen correct!

Zorg dat je de naam van de lezer op de juiste manier spelt. Niets is zo funest als een typfout in de naam van een persoon! Controleer ook of de geadresseerde een man of een vrouw is. Mijn collega Joke zit op de hoogste kast als zij met “Geachte heer Zwaal” wordt aangeschreven. Zo’n brief is bij haar bij voorbaat kansloos.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top