Geen psychologie van de koude grond

psychologie

Bedrijven krijgen met grote regelmaat aanbiedingen voor trainingen. Hoewel de aanbieders allemaal zeer verschillend zijn, lijken die uitnodigingen wel erg op elkaar. Maar zelden gaat de tekst het zakelijke voorbij en vrijwel nooit spreekt die je aan op emotie.

Maar er zijn uitzonderingen. Onderstaande tekst is de inleiding van een folder van Managementboek die managers uitnodigt deel te nemen aan een reeks psychologiecolleges. De tekst spreekt de lezer rechtstreeks aan en gebruikt daar zelfs beeldspraak bij.

taalparel

 

Een analyse van deze inleiding

DOEL Deelnemers zo prikkelen dat ze doorlezen en de colleges gaan volgen.
DOELGROEP Leidinggevenden die niet weten hoe ze mensen moeten doorgronden en in beweging moeten krijgen.
INHOUD Veel begrip voor de situatie van managers en daarmee het bestaansrecht van deze colleges aantonen. Hoog niveau.
MEDIUM Uitgebreide folder.
TOON Zakelijk, professioneel en creatief (theater aan irrationeel gedrag, tragisch en hilarisch). Direct gericht aan de potentiële deelnemer.
STRUCTUUR Inleidende tekst in twee alinea’s: alinea 1 omschrijft het probleem van de manager, alinea 2 omschrijft de vragen die de manager heeft. Je mag verwachten dat dit wordt gevolgd door de oplossing.
ALINEA’S Duidelijke titel met samenvatting van de doelstelling. Kopjes die prikkelen. De alinea’s zijn mooi kort met vier en vijf zinnen.
ZINNEN Mooie variatie in zinnen. Nergens flauw kort, nergens overdreven lang. Veel vragen in alinea twee. Duidelijke zinnen.
WOORDEN Mooie tegenstelling in tragisch en hilarisch. Woorden weerspiegelen vakkennis en inzicht, maar nergens te veel.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top