• 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

Evaluatiestructuur

  • Door Jos Verdaasdonk
  • 24 oktober 2014
evaluatiestructuur

evaluatie

Vaste structuur

Het schrijven van een tekst vraagt om het nodige denkwerk vooraf. Een van die dingen waar je over na moet denken is de structuur, het bouwplan van je tekst.

Er zijn talloze tips te geven voor het zelf bedenken van zo’n bouwplan. Maar waarom zou je geen gebruik maken van iets dat er al is, een vaste structuur? Daar win je aardig wat tijd en energie mee. M. Steehouder beschreef een aantal vaste structuren in zijn handboek ‘Leren communiceren’.

Stel, je moet een tekst schrijven over de evaluatie van het nieuwe parkeerbeleid van het bedrijf waar je werkt.

Kies dan voor de evaluatiestructuur.

Evaluatiestructuur

De evaluatiestructuur past prima bij jouw bedoeling om de voors en tegens van een plan op een rij te zetten. Hij bestaat uit vier vragen die je voor de evaluatie van elk plan kunt gebruiken.

Wat zijn de relevante eigenschappen ervan?

Wat zijn de positieve aspecten?

Wat zijn de negatieve aspecten?

Hoe luidt het totaaloordeel?

 Uitgewerkt voorbeeld

De directie heeft besloten dat medewerkers voortaan hun auto niet langer bij het bedrijf parkeren maar in de parkeergarage buiten het centrum. Er rijden pendelbusjes om mensen van de parkeergarage naar het bedrijf te brengen.
Klanten die het bedrijf bezoeken, kunnen voortaan gemakkelijker parkeren. Bovendien kan het ingewikkelde parkeersysteem worden afgeschaft.
Wel is de reistijd van medewerkers gemiddeld een half uur per dag langer. Bovendien denken medewerkers dat het vervoer per busje niet comfortabel is.
De ondernemingsraad kan akkoord gaan als:
– gegarandeerd wordt dat de pendelbusjes ten minste elke vijf minuten rijden in de spits;
– de maatregel voor álle medewerkers geldt.

 

 

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven