‘en’ aan het begin van een zin

aan het begin van de zin

beginnen met en

Vet eten is slecht voor je en ik zal je uitleggen waarom.
Vet eten is slecht voor je! En ik zal je uitleggen waarom.

Mag je een zin beginnen met en?

Veel mensen denken dat het fout is om een zin met en te beginnen. Dat is immers van oorsprong een woord dat twee zinnen aan elkaar koppelt, een voegwoord.

Maar het mag best. En je ziet het ook behoorlijk vaak. Grammaticaal is er geen enkel bezwaar. Het is hooguit een kwestie van smaak.
Vooral reclameschrijvers maken er dankbaar gebruik van in hun vaak extreem korte teksten (ultra short copy).

Functie

En als eerste woord van een zin heeft soms een duidelijke functie. De punt geeft al aan dat je een pauze inlast voor de tweede zin. Die wordt daardoor een soort nagedachte. Je hebt de neiging het woord ‘trouwens’ toe te voegen voor nog meer nadruk.

Mijn oom is zijn club altijd trouw gebleven en dat geldt ook voor mijn neef.
Mijn oom is zijn club altijd trouw gebleven. En dat geldt (trouwens) ook voor mijn neef.

De overbuurman kan heel goed voetballen en op het hockeyveld of de tennisbaan staat hij ook zijn mannetje.
De overbuurman kan heel goed voetballen. En op het hockeyveld staat hij ook zijn mannetje. En op de tennisbaan trouwens ook nog!

Ook aan het begin

Er zijn meer voegwoorden waarmee je de zin kunt beginnen.

maar, of, dus, want

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top