‘en’ aan het begin van een zin

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 19 september 2016
en aan het begin van een zin
Vet eten is slecht voor je en ik zal je uitleggen waarom.
Vet eten is slecht voor je! En ik zal je uitleggen waarom.

Mag je een zin beginnen met en?

Veel mensen denken dat het fout is om een zin met en te beginnen. Dat is immers van oorsprong een woord dat twee zinnen aan elkaar koppelt, een voegwoord.

Maar het mag best. En je ziet het ook behoorlijk vaak. Grammaticaal is er geen enkel bezwaar. Het is hooguit een kwestie van smaak.
Vooral reclameschrijvers maken er dankbaar gebruik van in hun vaak extreem korte teksten (ultra short copy).

Functie

En als eerste woord van een zin heeft soms een duidelijke functie. De punt geeft al aan dat je een pauze inlast voor de tweede zin. Die wordt daardoor een soort nagedachte. Je hebt de neiging het woord ‘trouwens’ toe te voegen voor nog meer nadruk.

Mijn oom is zijn club altijd trouw gebleven en dat geldt ook voor mijn neef.
Mijn oom is zijn club altijd trouw gebleven. En dat geldt (trouwens) ook voor mijn neef.

De overbuurman kan heel goed voetballen en op het hockeyveld of de tennisbaan staat hij ook zijn mannetje.
De overbuurman kan heel goed voetballen. En op het hockeyveld staat hij ook zijn mannetje. En op de tennisbaan trouwens ook nog!

Ook aan het begin

Er zijn meer voegwoorden waarmee je de zin kunt beginnen.

maar, of, dus, want

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top