Een lache kerel in een chille trein

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 09 september 2015
bijvoeglijk naamwoord

chille trein

Reizend in de internationale trein van Amsterdam naar Deventer hoorde ik het een jongen van een jaar of 16 tegen zijn maatjes zeggen: “Wat een chille trein.”
Hij bedoelde duidelijk niet dat het een trein was waarin je lekker kunt chillen. Dat kun je in iedere trein. Hij vond deze trein er anders en mooier uitzien dan de geijkte Nederlandse treinen. Cooler eigenlijk. Of zoiets.

Lak

De jongen geeft met zijn uitspraak aan dat taalgebruikers lak hebben aan regels, streven naar gemak en daarom zelf nieuwe grammaticale constructies maken.
In ‘een chille trein’ wordt van het werkwoord ‘chillen’ een bijvoeglijk naamwoord gemaakt. Nou worden er heel veel bijvoeglijke naamwoorden van werkwoorden gemaakt,  bijvoorbeeld ‘de gekookte eieren’ van het werkwoord ‘koken’ en dus van het voltooid deelwoord  ‘gekookt’. Ook van het hele werkwoord kun je een bijvoeglijk naamwoord maken, bijvoorbeeld ‘het lachende kind’.

Makkelijk

In ‘chille trein’ is er een volkomen nieuwe manier gebruikt om van een werkwoord een bijvoeglijk naamwoord te maken. Simpelweg door de ‘n’ weg te laten. Als ‘mooie trein’ (mooi + e) kan, moet ‘chille (chill + e) trein’ ook kunnen. Wat kan taal toch simpel zijn.

Ik heb jongelui ook horen zeggen: “Een lache kerel.” Grammaticaal klopt het net zo min. Eigenlijk moet je dus zeggen: “Een kerel om wie je kunt lachen.” Dat betekent dat je in plaats van een bijvoeglijke bijzin (om wie je kunt lachen) zelf een bijvoeglijk naamwoord (lache) maakt. Dat de korte versie onjuist is, maakt dan niets uit. Het is makkelijker en de zeggingskracht is groter. Daar valt de gemiddelde taalgebruiker wel voor.

Koningin

Ik zie de koningin nog niet gauw zeggen dat Den Haag een kicke stad is. Ook zal het nog een tijdje duren voordat de voorzitter van de Tweede Kamer het over een relaxe vergadering heeft.
Maar nieuwe taalconstructies die gebaseerd zijn op eenvoud, winnen bij het brede publiek over het algemeen snel terrein. Ik blijf het volgen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top