Drie hardnekkige misverstanden over schrijven

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 13 november 2015
taaltrainingen

misverstanden

Inmiddels heb ik aan allerlei groepen toch al heel wat taaltrainingen gegeven. En bij elke training kom ik ze tegen, van die eeuwige misverstanden over schrijven. Vele zijn ontstaan op de middelbare school, waar leraren Nederlands waarheden prediken die al lang niet meer van deze tijd zijn. Maar er zijn ook organisaties die mythes over schrijven in stand houden. Even een klein rondje misverstanden.

Het is ten strengste verboden een brief met ik te beginnen.

Waarom? Geen idee. In mijn optiek is er helemaal niets op tegen. “Ik heb op maandag 21 maart bestelling A56623B ontvangen. Helaas ontbreekt de afstandsbediening bij de beamer.”  Keurige beginzin toch?  Er zijn zelfs studenten die zich afvragen of je überhaupt wel ‘ik’ mag gebruiken in sollicitatiebrieven. “Klinkt zo opschepperig”, vinden ze of hebben ze geleerd. Probeer maar eens sollicitatiebrief te schrijven zonder dit meest persoonlijke persoonlijk voornaamwoord. Het levert mooie gedrochten op.

Ondergetekende levert graag een bijdrage aan het opzetten van een nieuwe afdeling.
De schrijver van deze brief geeft graag een mondelinge toelichting.

Zinnen mogen niet al te kort zijn.

Dat is misverstand nummer twee. Veel mensen denken dat korte zinnen te informeel zijn en niet imponeren. “Hoe langer, hoe beter”, hoor je weleens uit de groep. Er zijn drie ijzersterke wetten die over de zin regeren.

  1. Korte zinnen schrijven makkelijk.
  2. Korte zinnen lezen makkelijk.
  3. Stem de lengte van de zin af op de doelgroep.

Realiseer je dat een parlementariër een belangrijk dossier anders leest dan mijn buurvrouw Ans die een advertentie leest. De eerste is mateloos geïnteresseerd en moet dat ook wel zijn om zijn mening te vormen. Maar mijn buurvrouw Ans heeft geen enkele boodschap aan de boodschap. Ze moet door korte zinnen verleid worden de tekst te lezen.

In 1867 schreven ze prachtig.

Zelfs in groepen met een gemiddelde leeftijd van rond de dertig leeft de overtuiging dat je met een pen in de hand flink terug moet gaan in de tijd. Oubollige zinnen die rechtstreeks uit de tijd komen dat oma nog op kantoor zat . Onzin natuurlijk. Stop dus met het schrijven van omslachtige en ouderwetse zinnen.

Gaarne delen wij u hierbij mede dat de wedstrijd aanvangt op aanstaande maandag. Voorts maken wij u erop attent dat men abusievelijk heeft vermeld dat leden wier jaarbijdrage nog niet ontvangen is, buitengesloten worden van enige deelneming.
De eerste wedstrijd is volgende week maandag. Let op: U kunt ook deelnemen als u uw jaarbijdrage nog niet hebt betaald.

Trainen. Het blijft dankbaar werk.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top