Doe dit maar eens even lezen.

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 03 juli 2014
Doe dit maar een lezen1

Doe dit maar een lezen.

In het Brabants hoor je regelmatig een bijzondere constructie met het werkwoord ‘doen’, die je buiten de provincie (nog) niet al te vaak tegenkomt. Een paar voorbeelden: “Doe jij de tafel even dekken”, “Dan doe ik straks even het gazon maaien”, “Deden jullie daar vaak kaarten”.

Brabanders die tegen hun kinderen praten, gebruiken ‘doen’ nog frequenter. “Doe jij opa eens een handje geven”, “Doe jij straks even je tandjes poetsen”. Hier wordt ‘doen’, zo vermoed ik, ingezet om de gebiedende wijs te verzachten en om dus vriendelijker over te komen.

Brabantoverstijgend

Het is misschien van het laatste jaar dat ik, weliswaar sporadisch, ook buiten Brabant ‘doen’ hoor. Oud-wielrenner en inmiddels bekende Nederlander Gert Jacobs zei in Tour du Jour van RTL 4: “En dan doen ze in het peloton positie kiezen.” In hetzelfde programma zei Erik Dekker, voormalig wielrenner en nu ploegleider van Belkin: “Dat doen we elk jaar evalueren.”

Statistisch gezien gaat dat natuurlijk nog nergens over. Slechts twee zinnen in één programma door twee oud-wielrenners. Maar mijn gevoel zegt dat we het vaker gaan horen.

Makkelijker

Taalgebruikers zoeken steeds naar manieren om makkelijker te kunnen communiceren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ‘hun’ in “hun gaan daar al jaren naar toe”. Het verschil tussen ‘als’ en ‘dan’ begint steeds meer te vervagen. Met ‘doen’ kun je het andere werkwoord steeds in de infinitief (hele werkwoord) gebruiken. Dat is minder regels en dus makkelijker. Wat de Engelsen kunnen, kunnen wij ook. Ook wordt ‘doen’ ingezet om de uitspraak te vergemakkelijken, denk ik. Drink een paar stevige borrels en spreek de zin uit: ”Evalueerden jullie dat programma elk dag?” De kans op haperingen bij het eerste woord is groot. Het overkomt je niet bij: “Deden jullie elke dag dat programma evalueren?”

Doen we

Het gebruik van doen is dus een beetje kindertaal, een beetje het Engelse to do, een beetje Brabants, een beetje vriendelijk, een beetje gezellig en vooral een beetje makkelijk. Daar gaan wij als taalgebruikers van buiten Brabant wel iets van brouwen.

Houdoe.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top