Spreek de lezer aan in directe taal

rechtstreeks aanspreken

rechtstreeks aanspreken

Wij zijn een dienstverlenend schildersbedrijf dat mensen ontzorgt. Wij bieden een op de klant afgestemde oplossing voor schilderwerk en onderhoud. Om tot een passende oplossing te komen voor schilderwerk en onderhoud, werken wij vanuit een concept van totaalonderhoud. Dit betekent dat wij vanuit één loket alle werkzaamheden kunnen uitvoeren en coördineren. Wij brengen graag een gespecificeerde offerte uit.

Had je er ook zo’n moeite mee om tot het einde door te lezen?

Deze tekst zet de lezer niet meteen in vuur en vlam. Beetje saai, beetje cliché, beetje beleidstaal. Dertien in een dozijn.
En daarbij leest hij ook niet bepaald makkelijk.

Neem nou die tangconstructie:

een op de klant afgestemde oplossing voor schilderwerk en onderhoud…

Of die tamelijk lange zin met van die vage beleidswoorden:

Om tot een passende oplossing te komen voor schilderwerk en onderhoud, werken wij vanuit een concept van totaalonderhoud. (18 woorden)

En over wie gaat deze tekst eigenlijk? Niet over de klant in ieder geval. We tellen vier maal ‘wij’ en geen enkele keer ‘u’ of ‘jij’.

Sleep de lezer er met de haren bij

Spreek de lezer rechtstreeks aan in directe taal. Doe alsof hij tegenover je zit en alsof je tegen hem praat. Neem daar desnoods je partner, vriend of collega voor. Je zult merken dat je meteen een andere toon gebruikt. Dat je vanzelf je zinnen korter maakt. En dat je het over je klant hebt en niet over jezelf.

Het resultaat? Je schrijft makkelijker en het leest makkelijker.

Schilderen is een klus die u het liefst uitbesteedt. U staat immers niet graag met knikkende knieën op een hoge en wiebelende ladder. We hebben goed nieuws voor u, want u hoeft geen kwast meer aan te raken. Wij weten precies wat uw deuren en kozijnen nodig hebben. Onze manier van werken is heel simpel. We komen bij u langs om het schilderwerk goed te inspecteren. Binnen drie dagen ligt een rapportje bij u in de bus. U kunt precies zien wat er moet gebeuren en wat dat kost. We nemen telefonisch contact met u op om het allemaal even door te nemen. En de persoon die u belt, blijft ook uw aanspreekpunt.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top