Spreek de lezer aan in directe taal

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 10 augustus 2015
rechtstreeks aanspreken

rechtstreeks aanspreken

Wij zijn een dienstverlenend schildersbedrijf dat mensen ontzorgt. Wij bieden een op de klant afgestemde oplossing voor schilderwerk en onderhoud. Om tot een passende oplossing te komen voor schilderwerk en onderhoud, werken wij vanuit een concept van totaalonderhoud. Dit betekent dat wij vanuit één loket alle werkzaamheden kunnen uitvoeren en coördineren. Wij brengen graag een gespecificeerde offerte uit.

Had je er ook zo’n moeite mee om tot het einde door te lezen?

Deze tekst zet de lezer niet meteen in vuur en vlam. Beetje saai, beetje cliché, beetje beleidstaal. Dertien in een dozijn.
En daarbij leest hij ook niet bepaald makkelijk.

Neem nou die tangconstructie:

een op de klant afgestemde oplossing voor schilderwerk en onderhoud…

Of die tamelijk lange zin met van die vage beleidswoorden:

Om tot een passende oplossing te komen voor schilderwerk en onderhoud, werken wij vanuit een concept van totaalonderhoud. (18 woorden)

En over wie gaat deze tekst eigenlijk? Niet over de klant in ieder geval. We tellen vier maal ‘wij’ en geen enkele keer ‘u’ of ‘jij’.

Sleep de lezer er met de haren bij

Spreek de lezer rechtstreeks aan in directe taal. Doe alsof hij tegenover je zit en alsof je tegen hem praat. Neem daar desnoods je partner, vriend of collega voor. Je zult merken dat je meteen een andere toon gebruikt. Dat je vanzelf je zinnen korter maakt. En dat je het over je klant hebt en niet over jezelf.

Het resultaat? Je schrijft makkelijker en het leest makkelijker.

Schilderen is een klus die u het liefst uitbesteedt. U staat immers niet graag met knikkende knieën op een hoge en wiebelende ladder. We hebben goed nieuws voor u, want u hoeft geen kwast meer aan te raken. Wij weten precies wat uw deuren en kozijnen nodig hebben. Onze manier van werken is heel simpel. We komen bij u langs om het schilderwerk goed te inspecteren. Binnen drie dagen ligt een rapportje bij u in de bus. U kunt precies zien wat er moet gebeuren en wat dat kost. We nemen telefonisch contact met u op om het allemaal even door te nemen. En de persoon die u belt, blijft ook uw aanspreekpunt.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top