Demi leert praten

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 08 januari 2017
taalontwikkeling

peuters

Twee jaar en twee maanden

Ze heet Demi, is mijn kleinkind en is twee jaar en twee maanden. Ze praat de hele dag aan een stuk door en dat is maar goed ook, want het is de enige manier om taal te leren. Ze leert met vallen en opstaan, meer opstaan dan vallen gelukkig, want ze gaat als de brandweer.

Momenteel zit ze in de fase van de voltooide deelwoorden. “Demi heeft gezwemmen.” Of, “Demi heeft gezwomd.” We weten precies wat ze bedoelt en ooit past ze de regel feilloos toe. Saai lijkt me dat, deze fase is veel leuker.

Wat leren kinderen toch snel taal. Demi praat in een paar maanden tijd net zo veel Nederlands als ik Frans na drie jaar Frans op de middelbare school. Niks doet ze vanuit een boekje, maar puur door te luisteren en na te doen.

Demi heeft humor en met taal kan ze dat laten zien. “Opa dikke billen”, wat op zich ook best wel meevalt. Maar goed, als zij het zegt, kijk ik nog wel een keer in de spiegel.

Op de opvang en op de iPad heeft ze ontelbare keren naar een liedje in het Engels geluisterd. “Here I am, how do you do?” Ze zingt het na en volgens ons heeft ze geen enkel idee dat het een andere taal is. Nou en.

Meervoud

En nu komt het meervoud eraan. Hele grammaticaboeken zijn erover vol geschreven, maar Demi kan nog niet lezen. Gewoon maar doen dus en de rest komt vanzelf.

Tja, wat is het meervoud van ‘oma’? Gisteren was dat ‘omassen’ volgens haar. Ze past in één klap twee meervoudregels toe: -s en -en. Alle begrip natuurlijk, want ‘oma’s’ voelt niet echt als meervoud. Neem bijvoorbeeld ‘oma’s tas’. “Dan maar twee regels in één klap,” hoor ik Demi denken, “zit ik altijd goed.”

Wij grote mensen doen het overigens ook wel. “Ik vind dit mooierder”, hoorde ik laatst iemand zeggen. ‘Mooier’ was genoeg geweest, maar het voelde niet echt als de vergrotende trap, daarom plakte hij er voor de zekerheid nog even -der achteraan.

Ze doet het goed, de kleine Deem, en de beide ‘opassen’ zijn apetrots net als haar ‘juffrouwsens’ op de opvang.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

1 reactie op “Demi leert praten”

  1. Ria Huis in t Veld.

    Wim wat allemachtig Interessant en humoristisch de taalobservatie van je kleindochter Demi.Zeldzaam en ontroerend dat opa de taalontwikkeling van zijn kleindochter be schrijft..Uniek!Broer, grote bewondering voor jou!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top