Even sparren?
HomeTaalbankTekstchecksOverbodige werkwoorden-test

Overbodige werkwoorden-test

werkwoorden

Tijdens de eerste bijeenkomst gaan we de werking van de nieuwe printer demonstreren. Daarbij zullen we uitdrukkelijk ingaan op de wijze waarop deze in het onderwijs ingezet zou kunnen worden. De tweede bijeenkomst zal in het teken staan van verruiming van het didactische arsenaal. Na beide sessies willen wij graag met u in gesprek om het vervolgtraject in beeld te kunnen brengen.

Overbodig

Met name in schrijftaal gebruiken we heel vaak, heel veel overbodige hulpwerkwoorden. Het gaat vooral om dit rijtje: willen, kunnen, mogen, moeten, zullen en gaan.

Streep die overbodige hulpwerkwoorden weg! Ze maken de zin lang en formeel. Bovendien verliezen de zinnen hierdoor hun kracht.

Doel van de test

De tekst ontdoen van alle overbodige hulpwerkwoorden.

Hoe werkt de test?

Overbodige werkwoorden-test

Uitwerking

Tijdens de eerste bijeenkomst gaan we de werking van de nieuwe printer demonstreren. Daarbij zullen we uitdrukkelijk ingaan op de wijze waarop deze in het onderwijs ingezet zou kunnen worden. De tweede bijeenkomst zal in het teken staan van verruiming van het didactische arsenaal. Na beide sessies willen wij graag met u in gesprek gaan om het vervolgtraject in beeld te kunnen brengen.

Tijdens de eerste bijeenkomst demonstreren we de werking van de nieuwe printer. Daarbij gaan we uitdrukkelijk in op de wijze waarop deze in het onderwijs ingezet kan worden. De tweede bijeenkomst staat geheel in het teken van verruiming van het didactische arsenaal. Na beide sessies brengen we in een gesprek het vervolgtraject in beeld.

Laatst gewijzigd op 11 februari 2017
Foto's met dank aan o.a. shutterstock.com en unsplash.com

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Reacties

Jeroen Corts | 3 jaar geleden

Was worden ook niet 1 van de overbodige werkwoorden?


Joke Zwaal | 5 jaar geleden

Ja Henny, dat ‘doen’ hebben wij ook al gesignaleerd in onze blog “Doe dat maar eens even lezen”.


Henny Smeenk-Smale | 5 jaar geleden

Doen als modieus hulpwerkwoord. Lange tijd wilde men mij laten geloven dat dat typisch Brabants zou zijn en goed mogelijk dat het daar zijn oorsprong heeft, maar inmiddels is het echt een landelijke trend. En een lelijke wat mij betreft.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen?

Vul je nummer in en we bellen je zo snel mogelijk terug.


Ontvang gratis Taalalerts!

Blijf op de hoogte. Je ontvangt regelmatig leerzame artikelen in je mailbox.
Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.