De eerste klap is een daalder waard-test

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 01 december 2016
openingszin
Eerste klap is een daalder waard
U kunt bij Landwinkel Oude Land terecht voor fruit van het land.
De fruitige geur komt u al tegemoet zodra u Landwinkel Oude Land binnenstapt.

Een fruitige opening

Twee openingszinnen van de website van de Landwinkel Oude Land. De linker is saai en nietszeggend. Als de tekst al zo saai is, hoe zal dan de winkel zelf zijn? Je bent al weer weg, op zoek naar iets boeienders. De rechter sprankelt en nodigt uit om de winkel te bezoeken. Jij wilt die fruitige geur ook wel eens ruiken.

Het gaat om beleving.

Pak je lezer bij de strot. Verras hem. Imponeer hem. Zet hem aan het denken. Zorg dat je eerste klap al een daalder waard is en gebruik een openingszin die zorgt voor beleving. Zeker bij webteksten is dat belangrijk, want daar lezen mensen volgens de omgekeerde piramide.

De-eerste-klap-is-een-daalder-waard-test

Controleer of het eerste deel van je tekst boeit. Je titel, de openingszin en de eerste alinea. Kijk of jouw eerste klap ook een daalder waard is. Gebruik deze test vooral als je een webtekst hebt geschreven, maar hij is ook handig bij andere teksten.

1. Verplaats je in de lezer en check:

De titel

De openingszin

De eerste zin van de eerste alinea

2. Hanteer de volgende criteria:

Zijn je eerste woorden sterk en uitnodigend?

Zet je je lezer aan het denken?

Weet je je lezer te verrassen?

Roep je emotie op?

Voorzie je de lezer van nieuwe kennis?

Schrijf je met lef?

Durf je stelling te nemen?

Vermijd je open deuren?

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’ hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’ hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top