d of dt-test

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 15 augustus 2015
dt test 1

dt test

Het vliegtuig land waarschijnlijk te laat. De KLM vermoed dat de vertraging mee zal vallen. We zien wel waar het schip strandMeldt maar wanneer je meer weet, anders houdt ik wel contact.

Controleer je werk(woorden)!

Nog veel taalgebruikers worstelen met d of dt. Ze schrijven dt als het d moet zijn, en andersom. Werkwoordsfouten vallen de lezer op en leiden tot een hoop ergernis. Je maakt er dus geen goede beurt mee.

Check je tekst dus altijd op d en dt.

Je hoort ‘m niet

Om te beginnen dit: Het probleem met die d of dt bestaat alleen bij werkwoorden die eindigen op -den. Bijvoorbeeld: aanmelden, worden, lijden, belanden, binden, antwoorden.
Waarom? Omdat ‘ik antwoord’ klinkt als [ik antwoort]. De d klinkt als een t.
En nog vervelender: ‘hij antwoordt’ klinkt ook als [hij antwoort].
Je hoort ‘m dus niet.

Bij alle andere werkwoorden hoor je de t wel gewoon.

Hij loopt naar de stad.
Zij boekt een reis.
Jij klinkt verkouden.

Juist omdat je hier de t wel goed hoort, is er een truc uit te halen met die werkwoorden. Je vervangt gewoon elk werkwoord waar je over twijfelt door ‘loop’ of ‘loopt’. Dat doe je namelijk automatisch altijd goed.

Doel van de test

Voorkomen van dt-werkwoordsfouten.

Hoe werkt de test

d of dt

Uitwerking

Het vliegtuig land (landen) waarschijnlijk te laat. De KLM vermoed (vermoeden) dat de vertraging meevalt (meevallen). We zien wel waar het schip strand (stranden). Meldt (melden) maar wanneer je meer weet (weten), anders houdt (houden) ik wel contact.

Het vliegtuig (loopt =) landt waarschijnlijk te laat. De KLM (loopt =) vermoedt dat de vertraging (loopt =) meevalt. We zien wel waar het schip (loopt =) strandt. (Loop) Meld maar wanneer je meer (loopt =) weet, anders (loop =) houd ik wel contact.

 

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Scroll naar top