d of dt-test

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 15 augustus 2015
dt test 1

dt test

Het vliegtuig land waarschijnlijk te laat. De KLM vermoed dat de vertraging mee zal vallen. We zien wel waar het schip strandMeldt maar wanneer je meer weet, anders houdt ik wel contact.

Controleer je werk(woorden)!

Nog veel taalgebruikers worstelen met d of dt. Ze schrijven dt als het d moet zijn, en andersom. Werkwoordsfouten vallen de lezer op en leiden tot een hoop ergernis. Je maakt er dus geen goede beurt mee.

Check je tekst dus altijd op d en dt.

Je hoort ‘m niet

Om te beginnen dit: Het probleem met die d of dt bestaat alleen bij werkwoorden die eindigen op -den. Bijvoorbeeld: aanmelden, worden, lijden, belanden, binden, antwoorden.
Waarom? Omdat ‘ik antwoord’ klinkt als [ik antwoort]. De d klinkt als een t.
En nog vervelender: ‘hij antwoordt’ klinkt ook als [hij antwoort].
Je hoort ‘m dus niet.

Bij alle andere werkwoorden hoor je de t wel gewoon.

Hij loopt naar de stad.
Zij boekt een reis.
Jij klinkt verkouden.

Juist omdat je hier de t wel goed hoort, is er een truc uit te halen met die werkwoorden. Je vervangt gewoon elk werkwoord waar je over twijfelt door ‘loop’ of ‘loopt’. Dat doe je namelijk automatisch altijd goed.

Doel van de test

Voorkomen van dt-werkwoordsfouten.

Hoe werkt de test

d of dt

Uitwerking

Het vliegtuig land (landen) waarschijnlijk te laat. De KLM vermoed (vermoeden) dat de vertraging meevalt (meevallen). We zien wel waar het schip strand (stranden). Meldt (melden) maar wanneer je meer weet (weten), anders houdt (houden) ik wel contact.

Het vliegtuig (loopt =) landt waarschijnlijk te laat. De KLM (loopt =) vermoedt dat de vertraging (loopt =) meevalt. We zien wel waar het schip (loopt =) strandt. (Loop) Meld maar wanneer je meer (loopt =) weet, anders (loop =) houd ik wel contact.

 

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top