Even sparren?

d of dt-test

dt test

Het vliegtuig land waarschijnlijk te laat. De KLM vermoed dat de vertraging mee zal vallen. We zien wel waar het schip strandMeldt maar wanneer je meer weet, anders houdt ik wel contact.

Controleer je werk(woorden)!

Nog veel taalgebruikers worstelen met d of dt. Ze schrijven dt als het d moet zijn, en andersom. Werkwoordsfouten vallen de lezer op en leiden tot een hoop ergernis. Je maakt er dus geen goede beurt mee.

Check je tekst dus altijd op d en dt.

Je hoort ‘m niet

Om te beginnen dit: Het probleem met die d of dt bestaat alleen bij werkwoorden die eindigen op -den. Bijvoorbeeld: aanmelden, worden, lijden, belanden, binden, antwoorden.
Waarom? Omdat ‘ik antwoord’ klinkt als [ik antwoort]. De d klinkt als een t.
En nog vervelender: ‘hij antwoordt’ klinkt ook als [hij antwoort].
Je hoort ‘m dus niet.

Bij alle andere werkwoorden hoor je de t wel gewoon.

Hij loopt naar de stad.
Zij boekt een reis.
Jij klinkt verkouden.

Juist omdat je hier de t wel goed hoort, is er een truc uit te halen met die werkwoorden. Je vervangt gewoon elk werkwoord waar je over twijfelt door ‘loop’ of ‘loopt’. Dat doe je namelijk automatisch altijd goed.

Doel van de test

Voorkomen van dt-werkwoordsfouten.

Hoe werkt de test

d of dt

Uitwerking

Het vliegtuig land (landen) waarschijnlijk te laat. De KLM vermoed (vermoeden) dat de vertraging meevalt (meevallen). We zien wel waar het schip strand (stranden). Meldt (melden) maar wanneer je meer weet (weten), anders houdt (houden) ik wel contact.

Het vliegtuig (loopt =) landt waarschijnlijk te laat. De KLM (loopt =) vermoedt dat de vertraging (loopt =) meevalt. We zien wel waar het schip (loopt =) strandt. (Loop) Meld maar wanneer je meer (loopt =) weet, anders (loop =) houd ik wel contact.

 

 

Laatst gewijzigd op 15 augustus 2015
Foto's met dank aan o.a. shutterstock.com en unsplash.com

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Reacties

Joke Zwaal | 5 jaar geleden

Goede suggestie!


Nikki | 5 jaar geleden

Goede regel dit, die ik zelf al jaren gebruik, alleen dan niet mer het werkwoord ‘lopen’. Het nadeel aan ‘lopen’ gebruiken is dat ‘lopen’ een onregelmatig werkwoord is (zie de verleden tijd). Je kunt beter ‘maken’ gebruiken voor deze regel aangezien ‘maken’ wel geheel regelmatig is ;).


Cees | 5 jaar geleden

Sluit ‘ergeren’ uit en je leest een stuk makkelijker. Bovendien leef je dan ook makkelijker.


Joke Zwaal | 5 jaar geleden

Klopt 😉 Zo leerde ik het ook!


Joke Zwaal | 5 jaar geleden

Dit soort fouten komt vooral voor bij werkwoorden die beginnen met ge-, be-, her-, ver- enzovoorts. Deze lijken dan op voltooid deelwoorden. Vandaar.


gaby | 5 jaar geleden

Ja Karina, die regel leerden wij ook, en is een zeer goed hulpmiddel.
Ik gebruik hem zelfs, als sommigen me willen overhalen een kopje tee, te drinken, dan antwoord ik leuk, :”ik drink NOOIT T, heb ik geleerd”. 🙂


Irene | 5 jaar geleden

Als dit nou de enige fout zou zijn…. Ik erger me er aan dat er steeds meer fouten gemaakt worden in de ott.
Hij loopd staat er dan nog net niet maar heel vaak staat er een d ipv een t. Bv hij beoordeeld mij


Anouk Overbeek | 5 jaar geleden

Hallo Nathalie,

Over ‘je wil’ of ‘je wilt’ hebben we toevallig een artikeltje geschreven: https://www.taaluilen.nl/taaltips/je-wil-zal-kan-je-wilt-zult-kunt/
In jouw voorbeeld is alleen ‘hij wil’ goed, en is ‘hij wilt’ fout. Daar is Onze Taal heel duidelijk over: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/hij-wil-hij-wilt


Karina Vanhaverbeke | 5 jaar geleden

Onze regel in school luidde: ik drink nooit t, gij drinkt altijd t, hij drinkt t als hij tegenwoordig is.


Nathalie van Dinther | 5 jaar geleden

Duidelijke uitleg. Ik leg het zo ook al jaren uit. Gaat altijd goed. Waar ik nog wel moeite mee heb en graag uitleg over krijg is bij het werkwoord willen. “Hij wil(t) graag een koekje”. “Als je wil(t) kunnen we morgen naar het strand”.


e.b | 5 jaar geleden

Licht over geDAAN wordt, dus.


huup lipkens | 5 jaar geleden

leuk om de ‘truc’ die ik al jaren gebruik toch nog steeds de goede is (die van loop/loopt, bedoel ik) … al geef ik toe dat het me toch nog wel ‘ns verrast bij het nalezen dat ik toch nog ergens eentje heb overgeslagen … wat me echter het meest verraste is het feit dat veel jonge mensen die truc niet hebben mee gekregen van school uit en mij met open mond aangapen als ik ‘m uitleg … ook ” ’t kofschip ” is blijkbaar vaak ’n grote onbekende …
ik realiseer me wel dat het Nederlands ’n moeilijke taal is waar de regel eerder de uitzonderingen bevestigt (i.p.v. andersom), maar toch vind ik het vaak hemel- en vooral taaltergend dat er in het onderwijs soms zo licht over gegaan wordt.
mijn lerares Nederlands was daar onverbiddelijk in: dan mocht je essay inhoudelijk nog zo goed zijn (ik had minstens 18/20) … bij ’n dt-fout gingen er gewoon 5 punten/stuk vanaf!
dan leer je dat wel snel af, moet ik zeggen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen?

Vul je nummer in en we bellen je zo snel mogelijk terug.


Ontvang gratis Taalalerts!

Blijf op de hoogte. Je ontvangt regelmatig leerzame artikelen in je mailbox.
Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.