• 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

Creatief schrijven: schilderen met woorden

  • Door Taaluilen
  • 14 januari 2017
creatief schrijven

synoniemen

Werken met synoniemen

Van synoniemen kun je mooi gebruik maken om je tekst meer beeldende kracht te geven. Synoniemen zijn woorden die (bijna) hetzelfde betekenen. ‘Bijna’, want vrijwel altijd is er een verschil in beleving. Als voorbeeld pak ik het woord ‘auto’.

auto (zn):

Bron: www.synoniemen.net

Bij een bolide heb je een totaal ander beeld dan bij een ‘gewone’ auto. Een bolide suggereert geld, veel geld. Een auto is waarschijnlijk een middenklasser, terwijl je bij een rammelkast of een brik denkt aan iets gammels en ouds. Het saaiste woord is wagen. Nietszeggend en grijs. Ouderwets ook.

Het oude huis zag er somber uit.
De vervallen woning maakte een trieste indruk.
Uit de ruïne sprak een wereld van verdriet.

Je kunt door een andere woordkeuze de inhoud van een tekst handhaven, maar de toon en de beleving van die tekst volkomen veranderen. Als je dan de zinnen ook nog wat omgooit, blijft er van de oorspronkelijke tekst weinig meer over.

Op deze hedendaagse bedbank kun je heerlijk zitten en televisiekijken, maar ook lekker slapen. Je maakt er namelijk heel snel een bed van. Echt een mooi en comfortabel meubel in je interieur.

Op deze moderne slaapbank zak je rustig een avondje weg bij de tv, maar je slaapt er ook lekker op. Je tovert hem in een handomdraai om in een bed. Prachtig en comfortabel in je kamer.

Wie wil dat nou niet? Zo’n eigentijdse sit-sleeper. Een bank waar je een avond in wegzakt om te genieten van een leuke film. Maar ook een bed om in weg te dromen. Mooi voor het oog en lief voor je lijf!

Creatieve teksten zijn leuke teksten

Als je tekst tot de verbeelding moet spreken, scoren creatieve teksten beter. Vooral als het gaat om een verhaal of een blog. Maar ook in webteksten en folders. Je tekst wint aan overtuigingskracht en houdt je lezers bij de les.

De drie slaapbankteksten hierboven zijn in principe alle drie goed. Toch zal een van de drie beter scoren dan de andere twee. Grote kans dat dat tekst drie is: die bank wil je wel eens uitproberen!

Dus?

Dus gooi er eens wat creativiteit in! Kies woorden die minder voor de hand liggen en durf origineel te zijn. Bedenk een woord dat nog niet bestaat, maar dat iedereen zal herkennen (bijvoorbeeld ‘sit-sleeper’). Oftewel, ga schilderen met woorden. Het kost iets meer tijd, maar het is dubbel zo leuk en het resultaat is de moeite waard!

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven