Creatief schrijven: schilderen met woorden

creatief schrijven

synoniemen

Werken met synoniemen

Van synoniemen kun je mooi gebruik maken om je tekst meer beeldende kracht te geven. Synoniemen zijn woorden die (bijna) hetzelfde betekenen. ‘Bijna’, want vrijwel altijd is er een verschil in beleving. Als voorbeeld pak ik het woord ‘auto’.

auto (zn):

Bron: www.synoniemen.net

Bij een bolide heb je een totaal ander beeld dan bij een ‘gewone’ auto. Een bolide suggereert geld, veel geld. Een auto is waarschijnlijk een middenklasser, terwijl je bij een rammelkast of een brik denkt aan iets gammels en ouds. Het saaiste woord is wagen. Nietszeggend en grijs. Ouderwets ook.

Het oude huis zag er somber uit.
De vervallen woning maakte een trieste indruk.
Uit de ruïne sprak een wereld van verdriet.

Je kunt door een andere woordkeuze de inhoud van een tekst handhaven, maar de toon en de beleving van die tekst volkomen veranderen. Als je dan de zinnen ook nog wat omgooit, blijft er van de oorspronkelijke tekst weinig meer over.

Op deze hedendaagse bedbank kun je heerlijk zitten en televisiekijken, maar ook lekker slapen. Je maakt er namelijk heel snel een bed van. Echt een mooi en comfortabel meubel in je interieur.

Op deze moderne slaapbank zak je rustig een avondje weg bij de tv, maar je slaapt er ook lekker op. Je tovert hem in een handomdraai om in een bed. Prachtig en comfortabel in je kamer.

Wie wil dat nou niet? Zo’n eigentijdse sit-sleeper. Een bank waar je een avond in wegzakt om te genieten van een leuke film. Maar ook een bed om in weg te dromen. Mooi voor het oog en lief voor je lijf!

Creatieve teksten zijn leuke teksten

Als je tekst tot de verbeelding moet spreken, scoren creatieve teksten beter. Vooral als het gaat om een verhaal of een blog. Maar ook in webteksten en folders. Je tekst wint aan overtuigingskracht en houdt je lezers bij de les.

De drie slaapbankteksten hierboven zijn in principe alle drie goed. Toch zal een van de drie beter scoren dan de andere twee. Grote kans dat dat tekst drie is: die bank wil je wel eens uitproberen!

Dus?

Dus gooi er eens wat creativiteit in! Kies woorden die minder voor de hand liggen en durf origineel te zijn. Bedenk een woord dat nog niet bestaat, maar dat iedereen zal herkennen (bijvoorbeeld ‘sit-sleeper’). Oftewel, ga schilderen met woorden. Het kost iets meer tijd, maar het is dubbel zo leuk en het resultaat is de moeite waard!

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top