Creatief schrijven: schilderen met woorden

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 14 januari 2017
creatief schrijven

synoniemen

Werken met synoniemen

Van synoniemen kun je mooi gebruik maken om je tekst meer beeldende kracht te geven. Synoniemen zijn woorden die (bijna) hetzelfde betekenen. ‘Bijna’, want vrijwel altijd is er een verschil in beleving. Als voorbeeld pak ik het woord ‘auto’.

auto (zn):

Bron: www.synoniemen.net

Bij een bolide heb je een totaal ander beeld dan bij een ‘gewone’ auto. Een bolide suggereert geld, veel geld. Een auto is waarschijnlijk een middenklasser, terwijl je bij een rammelkast of een brik denkt aan iets gammels en ouds. Het saaiste woord is wagen. Nietszeggend en grijs. Ouderwets ook.

Het oude huis zag er somber uit.
De vervallen woning maakte een trieste indruk.
Uit de ruïne sprak een wereld van verdriet.

Je kunt door een andere woordkeuze de inhoud van een tekst handhaven, maar de toon en de beleving van die tekst volkomen veranderen. Als je dan de zinnen ook nog wat omgooit, blijft er van de oorspronkelijke tekst weinig meer over.

Op deze hedendaagse bedbank kun je heerlijk zitten en televisiekijken, maar ook lekker slapen. Je maakt er namelijk heel snel een bed van. Echt een mooi en comfortabel meubel in je interieur.

Op deze moderne slaapbank zak je rustig een avondje weg bij de tv, maar je slaapt er ook lekker op. Je tovert hem in een handomdraai om in een bed. Prachtig en comfortabel in je kamer.

Wie wil dat nou niet? Zo’n eigentijdse sit-sleeper. Een bank waar je een avond in wegzakt om te genieten van een leuke film. Maar ook een bed om in weg te dromen. Mooi voor het oog en lief voor je lijf!

Creatieve teksten zijn leuke teksten

Als je tekst tot de verbeelding moet spreken, scoren creatieve teksten beter. Vooral als het gaat om een verhaal of een blog. Maar ook in webteksten en folders. Je tekst wint aan overtuigingskracht en houdt je lezers bij de les.

De drie slaapbankteksten hierboven zijn in principe alle drie goed. Toch zal een van de drie beter scoren dan de andere twee. Grote kans dat dat tekst drie is: die bank wil je wel eens uitproberen!

Dus?

Dus gooi er eens wat creativiteit in! Kies woorden die minder voor de hand liggen en durf origineel te zijn. Bedenk een woord dat nog niet bestaat, maar dat iedereen zal herkennen (bijvoorbeeld ‘sit-sleeper’). Oftewel, ga schilderen met woorden. Het kost iets meer tijd, maar het is dubbel zo leuk en het resultaat is de moeite waard!

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top