Creatief schrijven: schilderen met woorden

creatief schrijven

synoniemen

Werken met synoniemen

Van synoniemen kun je mooi gebruik maken om je tekst meer beeldende kracht te geven. Synoniemen zijn woorden die (bijna) hetzelfde betekenen. ‘Bijna’, want vrijwel altijd is er een verschil in beleving. Als voorbeeld pak ik het woord ‘auto’.

auto (zn):

Bron: www.synoniemen.net

Bij een bolide heb je een totaal ander beeld dan bij een ‘gewone’ auto. Een bolide suggereert geld, veel geld. Een auto is waarschijnlijk een middenklasser, terwijl je bij een rammelkast of een brik denkt aan iets gammels en ouds. Het saaiste woord is wagen. Nietszeggend en grijs. Ouderwets ook.

Het oude huis zag er somber uit.
De vervallen woning maakte een trieste indruk.
Uit de ruïne sprak een wereld van verdriet.

Je kunt door een andere woordkeuze de inhoud van een tekst handhaven, maar de toon en de beleving van die tekst volkomen veranderen. Als je dan de zinnen ook nog wat omgooit, blijft er van de oorspronkelijke tekst weinig meer over.

Op deze hedendaagse bedbank kun je heerlijk zitten en televisiekijken, maar ook lekker slapen. Je maakt er namelijk heel snel een bed van. Echt een mooi en comfortabel meubel in je interieur.

Op deze moderne slaapbank zak je rustig een avondje weg bij de tv, maar je slaapt er ook lekker op. Je tovert hem in een handomdraai om in een bed. Prachtig en comfortabel in je kamer.

Wie wil dat nou niet? Zo’n eigentijdse sit-sleeper. Een bank waar je een avond in wegzakt om te genieten van een leuke film. Maar ook een bed om in weg te dromen. Mooi voor het oog en lief voor je lijf!

Creatieve teksten zijn leuke teksten

Als je tekst tot de verbeelding moet spreken, scoren creatieve teksten beter. Vooral als het gaat om een verhaal of een blog. Maar ook in webteksten en folders. Je tekst wint aan overtuigingskracht en houdt je lezers bij de les.

De drie slaapbankteksten hierboven zijn in principe alle drie goed. Toch zal een van de drie beter scoren dan de andere twee. Grote kans dat dat tekst drie is: die bank wil je wel eens uitproberen!

Dus?

Dus gooi er eens wat creativiteit in! Kies woorden die minder voor de hand liggen en durf origineel te zijn. Bedenk een woord dat nog niet bestaat, maar dat iedereen zal herkennen (bijvoorbeeld ‘sit-sleeper’). Oftewel, ga schilderen met woorden. Het kost iets meer tijd, maar het is dubbel zo leuk en het resultaat is de moeite waard!

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top