Creatief schrijven: een voorbeeld

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 28 juli 2014
Creatief schrijven

mooie tekst bij recept

Arme bleekscheten

 

 

 

Een doodgewoon recept krijgt iets heel bijzonders als je er een treffende inleiding bij plaatst. Dat is Adriaan van Raab van Canstein van het Amsterdamse restaurant Le Hollandais heel goed gelukt. Hij schreef dit recept voor de bijlage bij het Financieele Dagblad van zaterdag 26 juli 2014.

Wat deze tekst zo bijzonder maakt, is het beeldende karakter. Je gaat zowaar medelijden krijgen met die arme bleekscheten.

Laat je inspireren door dit  voorbeeld. Jij kunt ook creatief schrijven!

 

 

 

 

 

 

Bron: FD Persoonlijk, bijlage bij het Financieele Dagblad, 26 juli 2014.

Bleekneusjes, Adriaan van Raab van Canstein.

Een analyse van dit recept

Wat kunnen schrijvers als wij leren van dit voorbeeld? Een analyse.

DOEL Inleiding bij een verhaal over asperges plus een recept. De lezer moet achteraf wat meer weten over de asperge en eigenlijk daar ook een beetje medelijden mee krijgen. “Ah, zielig. Die ga ik toch maar eens eten. Is zijn leven tenminste niet nutteloos geweest.” (weten, vinden, doen)
DOELGROEP Mensen die van lekker eten met een plus houden.
INHOUD Karakterschets van de asperge in de vorm van een vergelijking.
MEDIUM Bijlage bij een weekendeditie van een krant.
TOON Meelevend, bijna poëtisch, een beetje cynisch. En toch vol waardering.
STRUCTUUR Inleidende alinea. Deze wordt gevolgd door een persoonlijke ervaring en een recept, die totaal anders van toon en inhoud zijn (niet in dit artikel opgenomen).
ALINEA’S De tekst is bijna een column op zich. De rest van de tekst staat er helemaal los van.
ZINNEN Drie, vier vrij lange zinnen, die desondanks makkelijk leesbaar zijn dankzij de heldere plaatsing van de komma’s. Door de twee passieve zinnen actief te maken, zou de tekst nog sterker worden.
WOORDEN Een tekst vol woorden die prachtige en originele associaties oproepen: bleekscheten, slierten, schimmig, blind, gedrocht, vroom, slank, non, rein, godvruchtig. Mooi gedaan!

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top