Chocola eten in een workshop bloggen

workshop bloggen

blogworkshop

Een workshop bloggen met verrassingen

Dat krijg je er nou van als je de deelnemers aan je workshop laat opschrijven wat ze ervaren als ze een stuk chocolade in de mond steken van Tony’s Chocolonely. Dan krijg je niet alleen enthousiaste reacties (want bijna alle smaken zijn heerlijk, ja inderdaad, bijna!), dan krijg je niet alleen bijna een tien voor je workshop, maar ook nog eens leuke teksten.

Show, don’t tell

De deelnemers kregen de schrijfopdracht in de workshop Show, don’t tell van het Schrijfevent ‘Verdien het met bloggen’. Het was de zesde tip die ze kregen. De andere tips vind je op de terugblikpagina van het Schrijfevent onder de downloads.

Jammer genoeg heb ik niet alle schrijfsels ingenomen (een minpuntje voor de docent) en helaas weet ik ook niet van alle auteurs de naam (nog een minpuntje). Maar ik heb wel een kleine selectie die ik jullie niet wil onthouden.

Ik neem het bruine blokje chocola tussen mijn vingers en stop het zonder te twijfelen in mijn mond. Ik proef de herkenbare smaak van melkchocola. Plotseling vult mijn mond zich met een verrassing: het zeezout dat verstopt zat in de smeltende chocola is tevoorschijn gekomen.
Terwijl de chocola en het zout verder smelten in mijn mond, blijft alleen de smaak van de stukjes caramel nog over op mijn tong.

 

Het begon bij mij al voordat Joke de opdracht had uitgelegd. Ik zag en hoorde dat er brokken chocola op een bord werden gelegd. Water hadden we al. Waarom deelde ze niets uit, vroeg ik me af.
Toen kwam het. Eindelijk. Bij tip 6 en de oefening bleek de chocolade te horen. De proef van Pavlov werkte bij mij direct. Die heerlijke geur maakte dat ik water in mijn mond kreeg. Ik pakte snel een stuk. Volle melkchocolade. Ik liet het smelten en kauwde het voorzichtig klein. Wauw, wat een romige, volle chocolade.
Voor chocola kun je mij altijd wakker maken.

 

Ik stop een brok chocolade in mijn mond. Joke maakt me nieuwsgierig.
De onverwachte keuze brengt me in verwarring. Eerst proef ik chocolade. Ik krijg het warm. Wordt mijn gelukshormoon ook getrakteerd?
Maar dan … Zout! Jakkie! Of nee, toch wel lekker. En nu, nu heb ik iets krokants. Is het koek? Nee, het is heerlijke caramel! De laatste chocolade smelt en er blijven nog enkele heerlijke stukjes caramel op mijn tong achter. Jaaa, mijn hunkerende lichaam wordt getrakteerd.
Ik wil nog een stuk!
Erik

 

De harde, scherpe randen van het brokje pure chocola snijden in mijn gehemelte. Voorzichtig laat ik het op mijn tong liggen. De randen worden zacht en rond. Dan komt het scherpe en ruwe van de bitterheid ineens los. Het brandt een beetje in mijn keel. De chocolade smaakt een beetje stoffig, zoals cementpoeder ruikt. Mijn speekselklieren trekken samen. Het voelt alsof ik een hap fijn zand in mijn mond heb. Ik vind puur normaliter lekker, maar deze 70% cacao voelt hetzelfde als schuurpapier eten.
Marlies

 

Langzaam neemt de romige smaak mijn mond over. Het blijft plakken. Ik kon er weer niet afblijven en kijk twijfelend naar het laatste stukje chocola waar mijn tandafdruk nog vers in staat. Zal ik …??

Lees ook eens de humoristische blog van Frans Laarakker.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More
Maak je korte lijn liever wat langer

Maak je korte lijn liever wat langer

Ons bedrijf kenmerkt zich al decennia door korte lijnen. We hanteren korte lijnen. Dit betekent dat we intern en extern helder communiceren. Op zo’n beetje elke website kom je het tegen. Profit, non profit, overheid: overal hebben ze ‘korte lijnen’. Mooi dat je ze hebt, maar ze maken geen indruk en ze komen niet binnen. …

Maak je korte lijn liever wat langer Lees verder »

Read More
Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top