Chocola eten in een workshop bloggen

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 05 mei 2016
workshop bloggen

blogworkshop

Een workshop bloggen met verrassingen

Dat krijg je er nou van als je de deelnemers aan je workshop laat opschrijven wat ze ervaren als ze een stuk chocolade in de mond steken van Tony’s Chocolonely. Dan krijg je niet alleen enthousiaste reacties (want bijna alle smaken zijn heerlijk, ja inderdaad, bijna!), dan krijg je niet alleen bijna een tien voor je workshop, maar ook nog eens leuke teksten.

Show, don’t tell

De deelnemers kregen de schrijfopdracht in de workshop Show, don’t tell van het Schrijfevent ‘Verdien het met bloggen’. Het was de zesde tip die ze kregen. De andere tips vind je op de terugblikpagina van het Schrijfevent onder de downloads.

Jammer genoeg heb ik niet alle schrijfsels ingenomen (een minpuntje voor de docent) en helaas weet ik ook niet van alle auteurs de naam (nog een minpuntje). Maar ik heb wel een kleine selectie die ik jullie niet wil onthouden.

Ik neem het bruine blokje chocola tussen mijn vingers en stop het zonder te twijfelen in mijn mond. Ik proef de herkenbare smaak van melkchocola. Plotseling vult mijn mond zich met een verrassing: het zeezout dat verstopt zat in de smeltende chocola is tevoorschijn gekomen.
Terwijl de chocola en het zout verder smelten in mijn mond, blijft alleen de smaak van de stukjes caramel nog over op mijn tong.

 

Het begon bij mij al voordat Joke de opdracht had uitgelegd. Ik zag en hoorde dat er brokken chocola op een bord werden gelegd. Water hadden we al. Waarom deelde ze niets uit, vroeg ik me af.
Toen kwam het. Eindelijk. Bij tip 6 en de oefening bleek de chocolade te horen. De proef van Pavlov werkte bij mij direct. Die heerlijke geur maakte dat ik water in mijn mond kreeg. Ik pakte snel een stuk. Volle melkchocolade. Ik liet het smelten en kauwde het voorzichtig klein. Wauw, wat een romige, volle chocolade.
Voor chocola kun je mij altijd wakker maken.

 

Ik stop een brok chocolade in mijn mond. Joke maakt me nieuwsgierig.
De onverwachte keuze brengt me in verwarring. Eerst proef ik chocolade. Ik krijg het warm. Wordt mijn gelukshormoon ook getrakteerd?
Maar dan … Zout! Jakkie! Of nee, toch wel lekker. En nu, nu heb ik iets krokants. Is het koek? Nee, het is heerlijke caramel! De laatste chocolade smelt en er blijven nog enkele heerlijke stukjes caramel op mijn tong achter. Jaaa, mijn hunkerende lichaam wordt getrakteerd.
Ik wil nog een stuk!
Erik

 

De harde, scherpe randen van het brokje pure chocola snijden in mijn gehemelte. Voorzichtig laat ik het op mijn tong liggen. De randen worden zacht en rond. Dan komt het scherpe en ruwe van de bitterheid ineens los. Het brandt een beetje in mijn keel. De chocolade smaakt een beetje stoffig, zoals cementpoeder ruikt. Mijn speekselklieren trekken samen. Het voelt alsof ik een hap fijn zand in mijn mond heb. Ik vind puur normaliter lekker, maar deze 70% cacao voelt hetzelfde als schuurpapier eten.
Marlies

 

Langzaam neemt de romige smaak mijn mond over. Het blijft plakken. Ik kon er weer niet afblijven en kijk twijfelend naar het laatste stukje chocola waar mijn tandafdruk nog vers in staat. Zal ik …??

Lees ook eens de humoristische blog van Frans Laarakker.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Scroll naar top