Cadeauwoorden

mooie woorden

mooie woorden

Wie hier al langer rondhangt, weet dat de taaluilen houden van verrassende woorden die onze taal verrijken. Cadeauwoorden noemen wij die. Zelfs al is het cadeautje soms niet zo mooi.

Hier zijn er weer een paar:

flitsmacht

Een troepenmacht die heel snel ingevlogen kan worden. Dit oefenen legermachten graag aan de grens van een dreigland om te bewijzen dat ze heel wat mans zijn.

filetopper

Een knelpunt in het wegennet waar extreem veel en lange files staan. Het Kleinpolderplein bij Rotterdam was het grootste verkeersknelpunt in de eerste maanden van 2015. Het stond nummer 1 in de file-top-10.

beefgemeente

Een van de gemeentes in de provincie Groningen waar de grond beeft door de aardgaswinning.

buitenlandse agent

Lijkt een heel gewoon begrip, totdat je hoort dat dit in Rusland het predicaat is voor lastige organisaties. De bedoeling is ze hierdoor in een kwaad daglicht te stellen en ze dwars te zitten.

wig

Het verschil tussen de loonkosten die een werkgever betaalt en het netto-inkomen dat een werknemer ontvangt. De term bestaat al langer, maar gaat in de nieuwe belastingplannen van de regering Rutte (2015) heel populair worden, aldus de voorspellingen.

wijsvingerperforatie

Beschadiging van het toetsenbord door het eindeloos twitteren over een onderwerp door één persoon om iets recht te zetten. Bert Wagendorp gebruikte het woord in zijn column van 18 juni 2015.

knuffeluil

Na de terroroehoe en al het jonge spul bij de Vogelbescherming, zijn we nu beland bij de Utrechtse knuffeluil.

Met dank aan www.dumpert.nl en taaluil Ties, die hem spotte.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

2 reacties op “Cadeauwoorden”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top