Cadeauwoorden

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 21 juni 2015
mooie woorden

mooie woorden

Wie hier al langer rondhangt, weet dat de taaluilen houden van verrassende woorden die onze taal verrijken. Cadeauwoorden noemen wij die. Zelfs al is het cadeautje soms niet zo mooi.

Hier zijn er weer een paar:

flitsmacht

Een troepenmacht die heel snel ingevlogen kan worden. Dit oefenen legermachten graag aan de grens van een dreigland om te bewijzen dat ze heel wat mans zijn.

filetopper

Een knelpunt in het wegennet waar extreem veel en lange files staan. Het Kleinpolderplein bij Rotterdam was het grootste verkeersknelpunt in de eerste maanden van 2015. Het stond nummer 1 in de file-top-10.

beefgemeente

Een van de gemeentes in de provincie Groningen waar de grond beeft door de aardgaswinning.

buitenlandse agent

Lijkt een heel gewoon begrip, totdat je hoort dat dit in Rusland het predicaat is voor lastige organisaties. De bedoeling is ze hierdoor in een kwaad daglicht te stellen en ze dwars te zitten.

wig

Het verschil tussen de loonkosten die een werkgever betaalt en het netto-inkomen dat een werknemer ontvangt. De term bestaat al langer, maar gaat in de nieuwe belastingplannen van de regering Rutte (2015) heel populair worden, aldus de voorspellingen.

wijsvingerperforatie

Beschadiging van het toetsenbord door het eindeloos twitteren over een onderwerp door één persoon om iets recht te zetten. Bert Wagendorp gebruikte het woord in zijn column van 18 juni 2015.

knuffeluil

Na de terroroehoe en al het jonge spul bij de Vogelbescherming, zijn we nu beland bij de Utrechtse knuffeluil.

Met dank aan www.dumpert.nl en taaluil Ties, die hem spotte.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top