Bintje Jansma

  • Door Taaluilen
  • 05 januari 2014
bintje eigennaam

Een bintje is een aardappel van het ras dat in 1905 door de Friese hoofdonderwijzer Kornelis Lieuwes de Vries werd gekweekt. De Vries noemde het nieuwe aardappelras naar zijn oud-leerlinge Bintje Jansma.

bintje

Bintje is een mooi voorbeeld van een eponiem, een persoonsnaam die gebruikt wordt om een object aan te duiden.

Caspar Flick, Nederlands ondernemer – flik, chocoladekoekje
Horatio Nelson, Brits admiraal – Nelsongreep, dubbele nelson: grepen bij het worstelen
Adolphe Sax, Belgisch instrumentenbouwer – saxofoon
Israël Kiek, Nederlands fotograaf – kiekje

Let op:
De eigennamen schrijf je uiteraard met hoofdletter(s). Maar het afgeleide zelfstandig naamwoord schrijf je met een kleine letter.

De Engelse bioloog Guppy ontdekte de guppy in 1866. Wat ben je toch een ontzettende gup.
Een ander bekend voorbeeld is jip-en-janneketaal.
In het Groot Dictee der Nederlandse Taal van 2013 kwam het woord campertiaans voor. Uiteraard van Remco Campert afgeleid.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top