Bijdehante tante!

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 07 augustus 2015
lastige tante

bijdehante tante

Dat is een bijdehante tante!

Je hebt er vast wel zo een in je buurt. En anders wel een ander soort tante – die trouwens niet echt jouw tante is. Want er zijn heel veel van dit soort tantes. Gehaaide tantes, slimme tantes, lastige tantes, slome tantes, pittige tantes. En het rijtje is nog lang niet compleet.

Waarom per se een tante?

Tantes waren van oudsher vrouwen met autoriteit. Sterke persoonlijkheden met wie niet te spotten viel. Vrouwen van statuur. Als het nodig was, sloegen ze van zich af met hun handtasje. Denk even aan Neelie Kroes en je snapt precies wat ik bedoel. Zij is een heleboel tantes tegelijk. Slim, gehaaid, stevig, pittig en voor politieke vijanden ook irritant en lastig. De cabaretier Toon Hermans had het over zijn tante Jo en dat was er ook een van het soort waar je beter geen ruzie mee kon krijgen. O ja, schiet me Margaret Thatcher te binnen; dat was ook een echte tante. Pittig en lastig. En wat denk je van tante Sidonia?

Wat doet dat tante?

Dat tante versterkt het bijvoeglijk naamwoord dat er vóór staat. Een lastige meid is voor je gevoel veel minder lastig dan een lastige tante. Een slimme tante is slimmer dan een gewone slimme vrouw. Tantes steken dus boven of onder het gemiddelde uit met die specifieke eigenschap. Geen kleurloos gedoe. Grijze muizen kunnen nooit een echte tante worden. Als je iets vermenigvuldigt met nul, blijft het nul. Daarom heb je het ook nooit over een meegaande tante. Dat lijkt wel bijna een tegenstelling.

En oom dan?

Van ooms zijn er maar een paar: een dure oom, een lastige oom en een hoge ome. Voor uitstekers boven of onder de middenmoot gebruiken mensen dan weer vaker vent of kerel. En ja, die halen het bij lange na niet bij tante.

Het is toch bijdehand met een d?

Is het dan eigenlijk een bijdehande tante?
Nee, het is echt bijdehante tante.
Heel vreemd eigenlijk want het bijvoeglijk naamwoord ‘bijdehand’ eindigt op een ‘d’ en dan verwacht je die ‘d’ ook als het verbogen wordt. Verbrand – het verbrande afval. Maar het bekt natuurlijk veel lekkerder, dat bijdehante tante. Mooi voorbeeld van binnenrijm, net als ‘ik ben geboren uit zonnegloren’.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top