Barbecuen / barbecueën

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 07 juni 2014
barbecueën

barbecuen

Het mag allebei

Je mag het werkwoord dus op twee manieren voluit schrijven:

barbecueën
barbecuen

Het ene staat in het Groene Boekje en de Van Dale, het andere in het Witte Boekje. Beetje vreemd natuurlijk. Er zit een ingewikkelde uitleg achter die we niet gaan onthouden.

Dus laten we er maar niet moeilijk over doen: barbecuen. Klaar. Dat is het makkelijkste en dat klopt ook met alle andere vervoegingen van het werkwoord.

ik barbecue
hij barbecuet
wij hebben gebarbecued

Wel dit nog even onthouden

Je schrijft barbecue met een c en niet met een q. De q zie je alleen in de afkorting bbq en dat komt door de Engelse uitspraak van de q: [kjoe].

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Scroll naar top