Even sparren?
HomeTaalblogsDe baksels van André van Duin

De baksels van André van Duin

Ogenschijnlijk onschuldig

Ik kan niet bakken. Ik heb er het geduld niet voor en vind bakrecepten saai om te lezen. Mijn vriendin houdt er juist van en da’s fijn, want ik hou wel van proeven. Op de zondagavonden zet ze uiteraard NPO1 op voor ‘Heel Holland Bakt’ en nestel ik me in een stoel met een goed boek. Maar van lezen komt weinig terecht. Die verdraaide André van Duin. Iedere keer als hij in beeld komt schieten mijn ogen ongemerkt naar het scherm. Helemaal als hij naast de juryleden Janny en Robèrt staat. Ogenschijnlijk onschuldig. Op het eerste gezicht onzichtbaar. Maar niets is minder waar.

Rijkelijk gevuld

Als Janny en Robèrt hun wijsheid met ons delen en de baksels beoordelen, ben ik altijd geboeid. Niet vanwege hun oordeel, ik snap daar toch niets van, maar om het onvoorspelbare gedrag van André. De kust lijkt namelijk veilig, alles lijkt volgens draaiboek te gaan, maar dat is schijn. André staat naast de juryleden. Klaar om aan te vallen, klaar om lekker te gaan spelen. Daar waar onze kat begint te zwiepen met haar staart, krijgt André pretoogjes. En dan kan Janny maar beter maken dat ze wegkomt. Haar rijkelijk gevulde voorgevel of haar voorliefde voor taartjes en andere baksels zijn vaak de ingrediënten voor een grap. Waar het bij ieder ander platvloers wordt, is het bij Van Duin subtiel en geslepen. En bovenal authentiek.

Ook afgelopen week was Janny weer aan de beurt. De brug naar het eiland waarop de jurytent staat, was kapot. André regelde een bootje en een paar roeispanen. En terwijl hij een reddingsvest pakte, schoten zijn ogen naar de boezem van Janny: “Kun je alles d’r in krijgen?”

Tevreden

Natuurlijk is de kracht van het programma grotendeels toe te schrijven aan het vakmanschap van de makers. Maar André snapt als geen ander hoe je een programma voor een kijker boeiend weet te houden. Hij voelt aan wat het programma nodig heeft. De bakwedstrijd is spannend, de deelnemers eisen het maximale van zichzelf en de juryleden geven hun soms harde oordeel. Maar ja, ik wil er als kijker wel een goed humeur aan over houden en de tv met een tevreden gevoel uit kunnen zetten. André speelt daarop in. Hij zorgt voor luchtigheid. Een glimlach, ontspanning. Hij weet feilloos wanneer hij van waarde kan zijn en zet zijn kwaliteiten in zonder dat alle aandacht naar hem toe gaat. Met zijn toevoeging blijft het programma boeiend.

Dus sta je op het punt om een presentatie te geven of ga je lekker vloggen? En wil je je publiek boeien? Onthoud dan de wijze raad van André. Durf jezelf te zijn. Wees spontaan. Neem alles niet te serieus en houd het luchtig. Zo heb je zelf plezier en boei je de kijker. Dat heeft André inmiddels bewezen.

 

Wil je leren vloggen? Misschien is deze training dan iets voor je.

Laatst gewijzigd op 13 oktober 2017
Foto's met dank aan o.a. shutterstock.com en unsplash.com

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen?

Vul je nummer in en we bellen je zo snel mogelijk terug.


Ontvang gratis Taalalerts!

Blijf op de hoogte. Je ontvangt regelmatig leerzame artikelen in je mailbox.
Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.