Alinea’s. Moet dat?

alinea

nut van alinea'sHet antwoord is ‘Ja’. Je doet er de lezer van je tekst namelijk een groot plezier mee.
Wat zijn de voordelen van werken met alinea’s?

1. Overzichtelijke informatie

Elke alinea bevat een afgeronde hoeveelheid informatie en daarmee wordt de tekst een stuk overzichtelijker. Als in elke alinea de belangrijkste informatie in de eerste of tweede zin staat, kan de lezer heel makkelijk de tekst op hoofdzaken doorlezen.

2. Rustpunten

Lange teksten schrikken de lezer af. Er zitten geen rustpunten en er valt niet snel een rode draad te ontdekken. Teksten die in alinea’s zijn verdeeld geven rust.

3. Mogelijkheid tot scannen

Mensen moeten steeds meer lezen en daarom worden teksten steeds vaker gescand. Dat scannen wordt nog makkelijker als je boven elke alinea een kop zet.

alinea

Misverstand

Sommige mensen denken dat teksten die verdeeld zijn in alinea’s minder serieus of minder ‘geleerd’ overkomen. Dat lange lappen tekst wetenschappelijker of officiëler lijken.
Onzin natuurlijk! Vroeger was dat misschien wel zo, maar tegenwoordig niet meer. Je schrijft iets wat volgens jou de moeite waard is om gelezen te worden. Waarom zou je het de lezer dan niet makkelijk maken?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top