Alinea’s. Moet dat?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 31 mei 2015
alinea

nut van alinea'sHet antwoord is ‘Ja’. Je doet er de lezer van je tekst namelijk een groot plezier mee.
Wat zijn de voordelen van werken met alinea’s?

1. Overzichtelijke informatie

Elke alinea bevat een afgeronde hoeveelheid informatie en daarmee wordt de tekst een stuk overzichtelijker. Als in elke alinea de belangrijkste informatie in de eerste of tweede zin staat, kan de lezer heel makkelijk de tekst op hoofdzaken doorlezen.

2. Rustpunten

Lange teksten schrikken de lezer af. Er zitten geen rustpunten en er valt niet snel een rode draad te ontdekken. Teksten die in alinea’s zijn verdeeld geven rust.

3. Mogelijkheid tot scannen

Mensen moeten steeds meer lezen en daarom worden teksten steeds vaker gescand. Dat scannen wordt nog makkelijker als je boven elke alinea een kop zet.

alinea

Misverstand

Sommige mensen denken dat teksten die verdeeld zijn in alinea’s minder serieus of minder ‘geleerd’ overkomen. Dat lange lappen tekst wetenschappelijker of officiëler lijken.
Onzin natuurlijk! Vroeger was dat misschien wel zo, maar tegenwoordig niet meer. Je schrijft iets wat volgens jou de moeite waard is om gelezen te worden. Waarom zou je het de lezer dan niet makkelijk maken?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top