Alinea’s. Moet dat?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 31 mei 2015
alinea

nut van alinea'sHet antwoord is ‘Ja’. Je doet er de lezer van je tekst namelijk een groot plezier mee.
Wat zijn de voordelen van werken met alinea’s?

1. Overzichtelijke informatie

Elke alinea bevat een afgeronde hoeveelheid informatie en daarmee wordt de tekst een stuk overzichtelijker. Als in elke alinea de belangrijkste informatie in de eerste of tweede zin staat, kan de lezer heel makkelijk de tekst op hoofdzaken doorlezen.

2. Rustpunten

Lange teksten schrikken de lezer af. Er zitten geen rustpunten en er valt niet snel een rode draad te ontdekken. Teksten die in alinea’s zijn verdeeld geven rust.

3. Mogelijkheid tot scannen

Mensen moeten steeds meer lezen en daarom worden teksten steeds vaker gescand. Dat scannen wordt nog makkelijker als je boven elke alinea een kop zet.

alinea

Misverstand

Sommige mensen denken dat teksten die verdeeld zijn in alinea’s minder serieus of minder ‘geleerd’ overkomen. Dat lange lappen tekst wetenschappelijker of officiëler lijken.
Onzin natuurlijk! Vroeger was dat misschien wel zo, maar tegenwoordig niet meer. Je schrijft iets wat volgens jou de moeite waard is om gelezen te worden. Waarom zou je het de lezer dan niet makkelijk maken?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Scroll naar top