Alinea’s. Moet dat?

alinea

nut van alinea'sHet antwoord is ‘Ja’. Je doet er de lezer van je tekst namelijk een groot plezier mee.
Wat zijn de voordelen van werken met alinea’s?

1. Overzichtelijke informatie

Elke alinea bevat een afgeronde hoeveelheid informatie en daarmee wordt de tekst een stuk overzichtelijker. Als in elke alinea de belangrijkste informatie in de eerste of tweede zin staat, kan de lezer heel makkelijk de tekst op hoofdzaken doorlezen.

2. Rustpunten

Lange teksten schrikken de lezer af. Er zitten geen rustpunten en er valt niet snel een rode draad te ontdekken. Teksten die in alinea’s zijn verdeeld geven rust.

3. Mogelijkheid tot scannen

Mensen moeten steeds meer lezen en daarom worden teksten steeds vaker gescand. Dat scannen wordt nog makkelijker als je boven elke alinea een kop zet.

alinea

Misverstand

Sommige mensen denken dat teksten die verdeeld zijn in alinea’s minder serieus of minder ‘geleerd’ overkomen. Dat lange lappen tekst wetenschappelijker of officiëler lijken.
Onzin natuurlijk! Vroeger was dat misschien wel zo, maar tegenwoordig niet meer. Je schrijft iets wat volgens jou de moeite waard is om gelezen te worden. Waarom zou je het de lezer dan niet makkelijk maken?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top