6 tips voor het schrijven van een reisblog

  • Door Taaluilen
  • 11 mei 2015
reisblog

reisblog

Ben je een reis aan het plannen? En wil je daar verslag van doen op een blog? Met deze tips helpen we je fantastische reisverslagen te schrijven. Want een prachtig reisverhaal verdient het om gelezen te worden!

1. Schrijf beeldend

Wees specifiek in je beschrijvingen en noem details die tot de verbeelding spreken. Beschrijf bijvoorbeeld wat je waarneemt. Kleuren, geuren, geluiden. Dat maakt je verhaal interessant. En je lezer kan zich echt een voorstelling bij je verhaal maken.

Het is een drukte van belang in de soukhs. Ik kom zintuigen tekort. De zoete geur van specerijen hangt in de lucht en ik kan amper met mijn vingers van de kleurige zijden sjaals afblijven. Overal waar je kijkt lopen mensen: vrouwen met baby’tjes op hun arm, kinderen met schooltassen op hun rug, een man van onder tot boven behangen met kippen. Zo nu en dan hoor je heel hard “Balak, balak!”. Dan springt iedereen aan de kant voor een koopman met een volgepakte muilezel. Lampen, kruiden, tassen, vis. Hij jaagt het dier door de smalle steegjes. Tja, het is de enige manier om de handelswaar in je winkeltje te krijgen.

2. Schrijf over de ongewone dingen

Schrijf over de bijzondere dingen die je meemaakt. Dat je hebt gedoucht en ontbeten is voor de meesten niet interessant, want dat doe je thuis ook. Wel wetenswaardig is dat je je gewassen hebt in een rivier bij gebrek aan een douche. Of dat je nasi hebt gegeten als ontbijt.

3. Houd het kort

Als je wil dat je verhalen leuk zijn om te lezen, zorg dan dat ze niet langdradig zijn. Less is more, en dat geldt ook voor reisblogs. Vraag je af wat voor de lezer interessant en behapbaar is. De rest? Lekker weglaten.

4. Schrijf in spreektaal

Wist je dat het voor blogs heel geschikt is om in spreektaal te schrijven? Schrijf korte zinnen. Dat schrijft makkelijk en leest ook nog eens prettig. Want het is voor je lezer net alsof hij met je in gesprek is. Lees ons artikel over spreektaal eens voor tips.

5. Gooi er wat creativiteit in

Durf creatief te zijn. Schilder met woorden! Dat maakt het schrijven dubbel zo leuk. En je creëert je eigen schrijfstijl. Bovendien maakt het je belevenissen extra plezierig om te lezen.

6. Voeg foto’s toe

Daar had je waarschijnlijk al lang aan gedacht. Maar toch. Je verhaal komt pas echt tot leven als je er foto’s bij plaatst. Dan kunnen je lezers zich echt een voorstelling van jouw reis maken.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top