Even sparren?
HomeTaalbankSchrijfadvies6 tips voor het schrijven van een reisblog

6 tips voor het schrijven van een reisblog

reisblog

Ben je een reis aan het plannen? En wil je daar verslag van doen op een blog? Met deze tips helpen we je fantastische reisverslagen te schrijven. Want een prachtig reisverhaal verdient het om gelezen te worden!

1. Schrijf beeldend

Wees specifiek in je beschrijvingen en noem details die tot de verbeelding spreken. Beschrijf bijvoorbeeld wat je waarneemt. Kleuren, geuren, geluiden. Dat maakt je verhaal interessant. En je lezer kan zich echt een voorstelling bij je verhaal maken.

Het is een drukte van belang in de soukhs. Ik kom zintuigen tekort. De zoete geur van specerijen hangt in de lucht en ik kan amper met mijn vingers van de kleurige zijden sjaals afblijven. Overal waar je kijkt lopen mensen: vrouwen met baby’tjes op hun arm, kinderen met schooltassen op hun rug, een man van onder tot boven behangen met kippen. Zo nu en dan hoor je heel hard “Balak, balak!”. Dan springt iedereen aan de kant voor een koopman met een volgepakte muilezel. Lampen, kruiden, tassen, vis. Hij jaagt het dier door de smalle steegjes. Tja, het is de enige manier om de handelswaar in je winkeltje te krijgen.

2. Schrijf over de ongewone dingen

Schrijf over de bijzondere dingen die je meemaakt. Dat je hebt gedoucht en ontbeten is voor de meesten niet interessant, want dat doe je thuis ook. Wel wetenswaardig is dat je je gewassen hebt in een rivier bij gebrek aan een douche. Of dat je nasi hebt gegeten als ontbijt.

3. Houd het kort

Als je wil dat je verhalen leuk zijn om te lezen, zorg dan dat ze niet langdradig zijn. Less is more, en dat geldt ook voor reisblogs. Vraag je af wat voor de lezer interessant en behapbaar is. De rest? Lekker weglaten.

4. Schrijf in spreektaal

Wist je dat het voor blogs heel geschikt is om in spreektaal te schrijven? Schrijf korte zinnen. Dat schrijft makkelijk en leest ook nog eens prettig. Want het is voor je lezer net alsof hij met je in gesprek is. Lees ons artikel over spreektaal eens voor tips.

5. Gooi er wat creativiteit in

Durf creatief te zijn. Schilder met woorden! Dat maakt het schrijven dubbel zo leuk. En je creëert je eigen schrijfstijl. Bovendien maakt het je belevenissen extra plezierig om te lezen.

6. Voeg foto’s toe

Daar had je waarschijnlijk al lang aan gedacht. Maar toch. Je verhaal komt pas echt tot leven als je er foto’s bij plaatst. Dan kunnen je lezers zich echt een voorstelling van jouw reis maken.

Laatst gewijzigd op 11 mei 2015
Foto's met dank aan o.a. shutterstock.com en unsplash.com

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Reacties

Irene | 4 jaar geleden

Thanks for your thhtgous. It’s helped me a lot.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen?

Vul je nummer in en we bellen je zo snel mogelijk terug.


Ontvang gratis Taalalerts!

Blijf op de hoogte. Je ontvangt regelmatig leerzame artikelen in je mailbox.
Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.