5 tips voor de onderwerpregel in brieven

onderwerpregel in breiven_tegel

onderwerpregel in brieven

Bij heel veel organisaties is in het huisstijlformat voor brieven de onderwerpregel opgenomen, aangeduid als ‘Onderwerp:’ of ‘Referte’. Veel mensen zien het als een verplicht onderdeel waar je nou eenmaal niet om heen kunt, omdat de huisstijl het voorschrijft. Snel wat invullen dus, dan heb je dat ook al weer gehad.

Belangrijk

Toch is de onderwerpregel belangrijker dan je denkt. De regel neemt een voorkeursplaats in omdat hij bovenaan staat, nog voor de tekst. Dat betekent dat het oog van de lezer er gegarandeerd op valt. Onderzoek heeft uitgewezen dat een goed geformuleerde onderwerpregel effect heeft op de aantrekkelijkheid en de begrijpelijkheid van de brief (Burks, J.(2012) Faculty of Humanities Bachelor thesis). De onderwerpregel bepaalt de toon van je brief. Na ‘Wie jarig is …’ is je tone-of-voice anders dan na ’25-jarig jubileum’.

Besteed aan dit gedeelte van je brief daarom iets meer aandacht dan je wellicht gewend bent. En doe je voordeel met onderstaande tips.

Tips onderwerpregel

  • Houd de informatie kort, simpel en duidelijk.
  • Maak direct duidelijk wat de lezer aan je brief heeft.
  • Zorg ervoor dat de lezer aangespoord wordt om verder te lezen (doorleesstimulus).
  • Schrijf naar de lezer toe. Het gaat er niet om wat jij belangrijk vindt. Juist het belang van de lezer staat centraal.
  • Kijk ook naar het doel van je brief. Wil je de lezer informeren (weten)? Moet de lezer een positieve houding ontwikkelen (vinden)? Of moet hij tot actie overgaan (doen)?

Weten:
Dus niet: aflevering
Maar wel: aflevering keuken
Beter nog: aflevering van uw keuken

Weten en vinden:
Dus niet: klacht
Wel: afhandeling klacht
Beter nog: uw klacht is afgehandeld

Weten en vooral vinden:
Dus niet: sollicitatie
Wel: werken bij Albert Heijn
Beter nog: uw inkoopafdeling nog sterker

Vinden en vooral doen:
Dus niet: we bestaan 25 jaar
Wel: feestje voor de klanten
Beter nog: hef het glas met ons

Doen:
Dus niet: lente-actie
Wel: profiteer van de lente-actie
Beter nog: gratis tanken, dat wilt u toch ook

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top