• 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

12 tips voor een persbericht

  • Door Taaluilen
  • 23 mei 2016
persbericht

persbericht

Wikipedia: Een persbericht is een schriftelijke mededeling van een bedrijf of instelling, voornamelijk bedoeld voor journalisten.

Journalisten krijgen heel wat persberichten onder ogen met het verzoek die te plaatsen in het medium waar zij actief voor zijn. We hebben slecht nieuws … Lang niet alles krijgt een plek. Bijvoorbeeld omdat er geen nieuwswaarde in het bericht zit.

Zo heb je een grotere kans op plaatsing

1 Zorg voor een actuele aanleiding voor het bericht. Vaak creëer je die zelf, bijvoorbeeld door een persconferentie, een opening, de start van een seizoen, het aftreden van een bestuurder, een innovatie in je vak.
2 Houd de kop in telegramstijl, zonder lidwoorden dus. Stel de kop samen uit Wat en Wie.
3 Geef liefst in de eerste zin, maar anders in de eerste alinea, het antwoord op Wie, Wat, Waar en Wanneer. In de tweede alinea beschrijf je het Waarom en het Hoe.
4 Beperk je persbericht tot de hoofdzaken op één A4: schrijven is schrappen. Kom je echt absoluut ruimte tekort, stuur dan een bijlage mee.
5 Blijf objectief en zakelijk. Journalisten accepteren geen reclametaal. Schrijf niet in de ik- of de wij-vorm.
6 Schrijf actief en concreet. Gebruik bijvoorbeeld de (voltooid) tegenwoordige tijd, schrap hulpwerkwoorden en vermijd bijwoorden van onbepaalde tijd.
7 Controleer de tekst goed op spel- en taalfouten. Laat iemand anders de tekst nog eens kritisch lezen. Let extra op namen en cijfers.
8 Je uitleven op kopjes heeft geen zin. De kans is groot dat tussenkopjes helemaal sneuvelen. Je tekst moet dus ook zonder tussenkopjes goed lopen.
9 Houd de opmaak simpel. Wat kopjes in vet is al voldoende. Laat in en om de tekst ruimte voor mogelijke correcties.
10 Zet boven het bericht met grote letters: PERSBERICHT.
11 Plaats aan het eind van het bericht een duidelijke markering (bijv. streepjes —————-) en neem daaronder een eventuele noot voor de redactie op. Hier vermeld je waar nadere informatie is te verkrijgen.
12 Ken je een journalist persoonlijk? Verstuur dan je persbericht op naam.

 

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven