10 tips voor een sterke sollicitatiebrief

  • Door Taaluilen
  • 23 februari 2015
Tien tips sollicitatiebrief

10 tips voor sollicitatiebrieven

Jij weet natuurlijk al lang waarom je geschikt bent voor die baan. Maar nu moet je de sollicitatiecommissie daar nog van overtuigen! Daarom tien tips om indruk te maken met je sollicitatiebrief:

1. Gebruik een verrassende openingszin

Zorg dat je meteen opvalt!

2. Geef je brief een heldere structuur

Geef je brief een kop, romp en staart. Want een heldere structuur maakt je brief aantrekkelijk. Zet voor jezelf eerst kort op een rijtje welke dingen je in je brief wil noemen. Rommel even lekker met de volgorde. Welke is het meest logisch?

3. Schrijf pakkende alineakoppen

Met duidelijke koppen leest je sollicitatiebrief prettig. In één oogopslag moet voor de lezer duidelijk zijn hoe jouw brief is opgebouwd.

4. Houd het kort

Jij hebt toch niet meer dan een A4’tje nodig om te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent? Stop alle zakelijke gegevens in een bijlage.

5. Je bent super-enthousiast

Schrijf vanuit je eigen enthousiasme, dan ben je het meest overtuigend. Waarom wil jij die baan zo graag hebben?

6. Je kent de organisatie

Je brief kan maar voor één organisatie geschikt zijn. Iedereen heeft een andere vraag en stelt andere eisen.

7. Wees creatief met taal

Ook wanneer er 200 sollicitanten zijn, moet jij eruit springen. Vermijd daarom standaardzinnen en durf creatief te zijn met taal. Schilder met woorden! Maar, je blijft natuurlijk wel professioneel.

8. Durf op te vallen

Jij hebt iets wat al die andere sollicitanten niet hebben! Wat zijn jouw unique selling points? Maak daar gebruik van.

9. Denk vanuit de lezer

Schrijf naar de lezer toe. Dat jij goed kunt organiseren is mooi, maar komt dat voor de werkgever van pas?

10. Maak geen taalfouten

Je wil laten zien dat je professioneel bent. Daar horen taalfouten niet bij. Laat je brief even liggen en lees hem later nog eens door om fouten op te sporen. Of vraag iemand anders dat te doen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top