10 tips voor een offerte

Offerte

Offerte schrijven

 1

Voortzetting

Een offerte is een voortzetting van het verkoopgesprek. Je begint dus niet vanaf nul. Je kent de wensen van de potentiële klant. Je hebt koopsignalen ontvangen. Je hebt je een beeld gevormd van je gesprekspartner. In de offerte borduur je voort op die informatie.

 2

Voorstel

Overweeg om niet het woord ‘offerte’ te gebruiken, maar ‘voorstel’. ‘Offerte’ is prijsgericht, terwijl ‘voorstel’ ook veel meer het meedenken met de klant omvat.

 3

Lengte

Je offerte/voorstel is hooguit twee A4’tjes. Overige informatie stuur je mee als bijlage(n).

 4

Geachte heer Janzen

Wil je de offerte niet binnenhalen? Spel dan de naam van je klant fout en noem een vrouw Geachte heer. Spelfouten zijn natuurlijk nooit goed, maar dit zijn de ergste fouten die je kunt maken. Laat je tekst altijd controleren door een ander. Die ziet meer dan jij, omdat jij na veel schrijven, weghalen en herformuleren blind bent geworden voor je eigen missers.

 5

Inleiding

Heel veel offertes beginnen met “Naar aanleiding van ons prettige gesprek, hierbij de offerte voor …” Daarna volgt een overzicht van de kosten. Niet alleen dodelijk saai, maar ook nog eens onpersoonlijk. Bovendien is de constructie stilistisch fout. ‘Hierbij’ doet vermoeden dat de offerte in een bijlage zit, maar meestal is dat niet het geval.

Hoe dan wel? “Op 6 juni hadden wij een plezierig gesprek op uw kantoor. U vroeg ons toen …”

 6

Structuur

Bouw je offerte logisch op en zorg dat de klant niet hoeft te zoeken naar informatie. Herhaal puntsgewijs de vraagstelling van de klant en geef daarop je antwoord. Zet de kosten duidelijk onder elkaar en tel ze op. Vergeet de btw niet.

De meest logische structuur van een offerte:

1.         Inleiding
2.         Uw vraag
3.         Onze oplossing
4.         Uw investering
5.         Afwikkeling

 7

‘Wij’, ‘wij’ en nog eens ‘wij’

Niet doen! De offerte gaat niet over jou of jouw bedrijf. Hij gaat over de vraag van de klant en die komt niet uit de lucht vallen. Je klant heeft hem aangevraagd in een mail of een gesprek. Vat dat gesprek of die mail kort samen. Herhaal zo mogelijk de woorden van de klant letterlijk. En wil je toch iets vertellen over alle mogelijkheden die je biedt? Sluit dan een brochure bij of verwijs naar je website.

 8

Ik maak het verschil

Als je wilt verkopen, moet je het verschil maken. Als je beter bent dan een ander, moet dat in je offerte (of voorstel) duidelijk naar voren komen. Het verschil maak je ook met de toon. Gooi er wat lef tegenaan en begin je offerte bijvoorbeeld met: “Ik hoor het u nog zeggen mijnheer Verhoeven: Ik wil geen gedoe met ICT als we naar het nieuwe pand gaan.”

 9

Zinnen en woorden

Te moeilijk en langdradig is niet goed, maar te kort is ook niks. “Onder dankzegging voor uw aanvraag offreren wij als volgt:” Als dat de enige zin is in je offerte, is dat bijna beledigend naar je klant. Hij heeft het gevoel dat je je ervan afmaakt. Gebruik ook zo min mogelijk jargon, tenzij je zeker weet dat je klant het begrijpt. Dus niet “Uw website voldoet aan alle eisen van SEO”, maar wel “Uw website komt hoog in de zoekresultaten van Google te staan”.

 10

Afwikkeling

Je hebt je best gedaan op de offerte en bent ervan overtuigd dat je een goede aanbieding hebt gedaan. Niet alleen de prijs, maar de complete dienstverlening daaromheen. Die is pas echt een meerwaarde voor de klant. Sluit je offerte/voorstel dan niet af met: “Ik hoop u hiermee een passende aanbieding te hebben gedaan.” Je bent immers zeker van je zaak.

Hoe dan wel? “In de loop van week 32 bel ik u om eventuele vragen te beantwoorden en verdere afspraken te maken.” Je houdt dus zelf de regie.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top